„Mi lesz veled, Dunaferr?” címmel sajtótájékoztatót tartott tegnap délután Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere. Azonos címmel megjelent írásunkat az előzményekről itt olvashatják.

A polgármester idézett a sajtóközleményéből, majd elmondta, hogy Dunaújváros legnagyobb foglalkoztatója Dunai Vasmű. Az önkormányzat is figyelemmel követi a történéseket, aggódva látták, hogy milyen események zajlanak. Annak érdekében, hogy ezt megállítsák, javaslatcsomagot állítottak össze, amely, ha nem is véglegesen, de ideiglenes megoldásnak tűnik. Nem szeretnék, hogy a Dunaferr legyen az energiaárak elszabadulása miatt a legnagyobb vesztes a többi cég között.

Pintér Tamás kifejtette, hogy Dunaújváros önkormányzata minden eszközt megragadott, hogy megsegítse a Dunaferrt, így pl. az iparűzési adó befizetésének könnyítése érdekében minden lehetséges lépést megtett. Számtalan alkalommal keresték a kormányt annak érdekében, hogy megoldást tegyen. A kormányzathoz kellett fordulni az önkormányzatnak és a Vasműnek is, mert az önkormányzat már nem tud segíteni, hiszen a saját bevételei 10 milliárd Ft, míg a Vasműé 300 milliárd Ft körüli összeg.

A polgármester elmondta, számtalanszor keresték a párbeszédet a kormányzat felé, hogy közösen segítsék a gyárat, mert félre kell tenni a politikai viszályt, valódi nemzeti összefogásra van szükség, hogy megmentsék a gyárat és a dolgozókat. Nemcsak az itt élők számára, hanem Magyarország számára is fontos nemzetgazdasági érdek az, hogy megmeneküljön a Dunaferr. ÉS természetesen figyelik az országban zajló folyamatot, a kormányzat az elmúlt időszakban a vasgyárat nem segítette, de magáncégeket igen. Ez nem gazdasági döntés volt, hiszen, mint fogalmazott:

ha a Vodafone 49%-os tulajrészére 715 milliárd Ft van, akkor kell, hogy a vasmű számára is legyen.

Dunaújváros polgármestere összefoglalta, milyen megkeresést nyújtottak be a kormány felé:

„Megtettük a javaslatunkat, és ismételten eljuttatjuk a kormány felé a vasmű megmentése érdekében:

  1. pont: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata felkéri a Magyarország kormányát, hogy adjon garanciát az ISD Dunaferr Zrt. Dunai Vasmű termeléséhez elengedhetetlen szállítói tartozásra.
  2. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata felkéri Magyarország kormányát, hogy nyújtson támogatatást az ISD Dunaferr Zrt. Dunai Vasmű megtöbbszöröződött rezsiköltségek megfizetésére.
  3. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata felkéri a magyar kormányt, hogy szükség esetén biztosítsa a munkavállalóknak ISD Dunaferr Zrt. Dunai Vasmű biztosítsa a teljes munkabért 2022.dec.31-ig.

Őszintén hiszem, hogy a Vasmű működése nem politikai kérdés, a gyárnak működnie kell, az ott dolgozóknak fizetést kell, hogy adjanak. Mindent megteszünk, hogy megoldjuk. Felkérjük a kormányzatot, hogy csatlakozzanak hozzánk."

Fotó: wikipedia