Az a torta, amit szétoszthatunk jövőre, az jóval kisebb lesz, tekintettel arra, hogy nemcsak az árak emelkednek, hanem ezzel együtt csökken a bevételünk – beszélt a jövő kilátásairól Budai Lóránt a Jászsági Térségi Tv-nek. A gazdasági válság miatt kevesebb lesz az iparűzési adóból származó bevétel, de még az állami költségvetésbe is többet kell majd fizetni – részletezte a városvezető. A szolidaritási adó ugyanis több mint 240 millió forinttal meg fog emelkedni, amely így azt jelenti, hogy Jászberény bevételének több mint 30 %-át ki is veszi a település zsebéből a magyar állam.

Budai Lóránt a mindannyiunkat húsbavágóan érintő energiaválságról azonban azt mondta, hogy annak hatását a város csak 2023 negyedik negyedévében fogja megérezni. Ez egy jóhír a krízis közepén, amit annak köszönhet az önkormányzat – és a benne élők –, hogy a városvezetés olyan szerződést kötött, amelyben az árak 2023 nyaráig fixálva vannak.

Ezzel együtt is nehéz év előtt áll Jászberény, és a polgármester valószínűsíti, hogy hozniuk kell nehéz döntéseket. „Hogy ha az eddigiekkel ellentétben az összefogásra és az egymás segítésére koncentrálunk, akkor ez is menni fog. Túléltünk már 3 nagyon nehéz évet, túléltünk egy pandémiát, egy háborús helyzetet, egy aszályt. Ezt is túl fogjuk élni, de ehhez segítség kell mindenkitől” – nyilatkozta Budai Lóránt.

Bár a drámai energiaáremelkedést Jászberény megússza, a közétkeztetés területén szembe kell nézniük az élelmiszerárak elszállásával. „Most a közétkeztetéssel vagyunk gondban. Folyamatban vannak a tárgyalások, ugyanis az ő energiaáraik is tízszeresére emelkedtek. Ezt valahogy be kell építeniük” – mondta a városvezető. Mérlegelik azt, hogy az önkormányzat költségvetése mennyit tud átvállalni ebből, és mennyit kényszerülhet majd átterhelni a polgárokra.

A kiemelt kép forrása: Budai Lóránt Facebook-oldala