Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa vasárnap délelőtt jelentette be, hogy a Bizottság november 19-ig még haladékot ad a magyar kormánynak, hogy érdemi reformokat hozzon.

A frisshirek.hu oldala is megírta, hogy Varga Judit Facebook-bejegyzésében máris bejelentette, hogy ma az Országgyűlés elé terjesztett egy OLAF-fal való együttműködést szabályozó törvénycsomagot, valamint javaslatot tett a közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatos jogszabályok módosítására is. 

A most benyújtott javaslat például úgy módosítaná az uniós csatlakozásról szóló törvényt, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőri támogatást nyújt a helyszíni ellenőrzés vagy vizsgálat lefolytatásához, kérés esetén. A vizsgálatok során a NAV pénzügyőrei ugyanolyan intézkedéseket tehetnek, mintha a magyar hatóság utasítására járnának el.

Ha valaki nem hajlandó együttműködni az OLAF nyomozóival, akkor a NAV-osok közigazgatási bírságot szabhatnak ki rá. A bírság összege egymillió forint, ami ismételten is kiszabható. A közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés nem alkalmazható, a bírság összegére vonatkozóan pedig nincs helye mérlegelésnek.

A módosítások ezzel lehetővé teszik, hogy az OLAF vizsgálói a vizsgálattal érintett helyiségbe vagy bármely más, üzleti célra használt területre a pénzügyőrökkel együtt bejussanak. A NAV-os pénzügyőrök helyszínbiztosítással támogatják a vizsgálat zavartalan lefolytatását, így az OLAF-os ellenőrök hozzáférhetnek a szükséges iratokhoz, adathordozókhoz és védelmet kapnak a tettleges ellenszegüléssel szemben. A pénzügyőr az intézkedését akadályozó tárgyat eltávolíthatja, valamint a jogszerű intézkedésének való ellenszegülés esetén kényszerítőeszközöket alkalmazhat - szemlézte a benyújtott törvényt a 444.hu.

Fotó: nav.hu