"Ha él a gyár, él a város" - tudja ezt minden dunaújvárosi. Ám most felmerült a kérdés: mi van, ha a gyár újraélesztésre szorul? Ha nem segít az állam, leállhat a dunaújvárosi gyár- ez mind Dunaújváros, mind az ott dolgozó több ezer ember számára megrendítő helyzet.

Sajtóközleményt adott ki Dunaferr, amelyben jelzi, hogy szeptember 16-án kritikus lépést kellett megtenniük a piaci és energiaválság okozta helyzet miatt. A lépés megtételével gyakorlatilag 4500 munkavállaló sorsa került bizonytalan helyzetbe. A kormány segítségével lehetőség van a helyzet normalizálására, így egy héten belül eldől: élni fog-e a város.

Íme, a Dunaferr Zrt. sajtóközleménye:

 Állami segítség nélkül heteken belül leállhat a DUNAFERR, bár még mindig van esély a túlélésre

Az energiaválság és az acélpiaci pangás miatt Európa jelentős acélgyárai után[1] 2022. szeptember 16-án kritikus lépésre kényszerült a DUNAFERR is, melynek következményei végzetesek is lehetnek az egyik legnagyobb magyar iparvállalat szempontjából. Az iparág kormányzati megsegítésével még mindig van esély arra, hogy a vállalat talpra álljon, túlélje a kialakult helyzetet, és továbbra is munkahelyet biztosítson négyezerötszáz munkavállalójának, valamint további több tízezer, a társaságcsoport beszállítóinál, alvállalkozóinál, partnereinél dolgozó embernek.

A közleményben kitérnek arra is,  hogy már az elmúlt időszak is kritikus volt  számukra, de sok más uniós acélipari szereplővel szemben, a DUNAFERR mindeddig talpon tudott maradni: még ha visszafogottan is, de termelt. Mára azonban tarthatatlanná vált a cég helyzete, és az egyik nagyolvasztó hetekkel ezelőtti leállítása után, ezen a héten pénteken a DUNAFERR arra kényszerült, hogy leállítsa a másik nagyolvasztóját is.

Mint írják, a leállás közvetlen oka, hogy a nélkülözhetetlen alapanyag beszállítását évtizedek óta végző partner váratlanul megtagadta a szállítást. Emiatt jelenleg nincs lehetőség nyersvas- és acélgyártásra a DUNAFERR-nél. A DUNAFERR túlélésére az egyetlen esély, hogy a termelést fent tudja tartani, és rövid távon újra tudja indítani a nagyolvasztóit, mert a hosszabb leállás ellehetetlenítené a DUNAFERR működését.

Az egyetlen megoldás az lehet, ha a szükséges mennyiségű és minőségű koksz beszállítását újra, legkésőbb egy héten belül megindítja a DBK.

A DUNAFERR továbbra is megpróbál kitartani, szándékában áll a szerződéses kötelezettségeit teljesíteni és a munkavállalókat továbbra is foglalkoztatja. Ennek rövid távon a koksz szállítás újra indulása az elengedhetetlen feltétele, de közép- és hosszabb távon az iparági krízis helyzetben a túlélés egyetlen lehetőségét az állami beavatkozás jelentheti - zárul a sajtóközlemény.

Fotó: wikipedia