Váratlan fordulat, váratlan fordulat hátán. A jóhiszemű vagy csak józan paraszti ésszel a közélet folyamatait megérteni igyekvő jászsági polgár azt gondolhatta, hogy Gedei József saját jászberényi politikája már egyre kínosabb a pártja, a DK számára. A Demokratikus Koalíció ugyanis magát a legnagyobb ellenzéki pártként és Orbán Viktor kormányának legharcosabb ellenzékeként szeretné bemutatni. Ebbe az imázshoz finoman szólva sem illeszkedik az, ahogy a párt politikusa, Gedei József Jászberényben együttműködik a térség fideszes országgyűlési képviselőjével. Még azt sem lehet mondani, hogy a pártközpont ne ismerné Pócs Jánost, mert országos hírnévre tett már szert számos "sajátos" megmozdulása miatt. Legutóbb pedig azzal került az országos sajtóba, amikor kemény nyilatkozatban szólta le a KATA-sokat és a gazdaság professzorait.

Ehhez képest most, amikor kiderült, hogy Gedei József meglepő kezdeményézését Jászberény testületének feloszlatására és új választások kiírására, a városi Fidesz is támogatja, a DK nem kizárta a soraiból a politikust, hanem nevére vette a párt Gedei nyilatkozatát. A Demokratikus Koalíció ugyanis azt a közleményt küldte szét az ország médiumainak, amely bejegyzést ma a politikus Facebook-oldalán osztott meg. (Linkelnem sajnos nem áll módomban a Facebook-posztot, mert engem már réges rég letiltott oldaláról Gedei József, amelyet azóta sem oldott fel, de ha felkeresik az oldalát, ott fog szerepelni a nyilatkozat.)

Ma Budai Lóránt, a város polgármestere csak annyiban kommentálta a fejleményeket, hogy idézte a Magyar Narancs cikkéből azt a beszédes részt, amely megemlíti, egy időközi választás 10 millió forintot venne ki a város zsebéből. Egy válság közepén ritkán adatnak fölösleges milliók egy önkormányzat pénztárcájában.

A vitába azóta beszállt Márki-Zay Péter is, aki ezt az alkalmat vélte megtalálni ahhoz, hogy a Demokratikus Koalícióval vívott országos birkozó meccsén egy újabb ütést vigyen be ellenfelének. Mi, Jászságban élők már csak azt remélhetjük, hogy ha végül tényleg lesz időközi választás, akkor erről a kérdésről az országos politikusok helyett majd a helyiek döntenek az országos szekértábor-küzdelmeket és élet-halál harcokat kirekesztve.

A kiemelt kép forrása: Budai Lóránt Facebook-oldala