2022.11.26., szombat - Virág
Budapest: 7o - 8o
Az ország 19 megyéjében

A sofőr figyelmetlensége miatt halt meg egyik utasa a vasúti átjáróban

frisshirek.hu, 2022. szeptember 14. - 19:03
A sofőr figyelmetlensége miatt halt meg egyik utasa a vasúti átjáróban
A Kaposvári Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy kaposvári férfival szemben, aki változatlan sebességgel haladt a vasúti átjáró felé a tilos jelzés ellenére, így az érkező vonattal történő ütközést már nem tudta elkerülni.

A férfi a családtagjait, köztük kisgyerekeket szállított 2021 szeptemberében a délutáni órákban Kaposvár közelében úgy, hogy az utasok közül csak ketten használták a biztonsági övet.

A férfi Sántos felől a 610-es főút irányába közlekedett, amikor az egyenes útszakaszon lévő vasúti átjárónál a fényjelző készülék piros jelzést mutatott. A továbbhaladást tiltó jelzés már messziről jól látszott, ennek ellenére nem lassított, hanem az átjáróba hajtott, ezért a nagy sebességgel érkező vonatot jelentős késedelemmel észlelte. A balesetet a mozdonyvezető fékezése ellenére sem sikerült elkerülni, a személygépkocsi eleje a mozdony bal oldali első sarokrészének ütközött. Az ütközés erejétől a gépkocsi balra pördült, majd az autó jobb oldali hátsó része már a mozdony oldalának csapódott, végül a fénysorompó kidöntése után a vasúti pálya mellett állt meg.

A gépkocsiban jobb oldalon hátul ült az az utas, aki a baleset során a járműből kizuhant és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt. A balesetben a sofőrön kívül még három utas szenvedett nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket.

Az ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétséggel és közérdekű üzem működése gondatlan megzavarásának vétségével vádolja a férfit. 

A vádhatóság a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában négy év fogházbüntetést és öt év járművezetéstől eltiltást indítványozott a terhelttel szemben - írja az ügyészség.

A fotók a rendőrségi szemlén készültek.