Tudósok egy csoportja ijesztő figyelmeztetést adott ki, mivel egy Florida méretű gleccser, a Thwaites-gleccser, becenevén „a végítélet gleccsere” az összeomlás határán van, illetve ahogy a tudósok fogalmaznak, már csak „körömmel kapaszkodik”.

Ha a gleccser teljesen elolvadna, a tengerszint háromtól akár tíz lábig is emelkedhetne.

A Portfólió arról számolt be, a nyugat-antarktiszi Thwaites-gleccser állapota komoly aggodalomra ad okot a tudósok szerint, mivel egy új tanulmány szerint úgy tűnik, hogy már a gyors visszavonulás fázisában van.

A „végítélet gleccsere” néven emlegetett gleccsert mindig is nagyjából a tengerszint globális emelkedésének előrejelzéséhez használták. Ha a gleccser teljesen elolvadna, a tengerszint háromtól akár tíz lábig is emelkedhetne – írta az Unilad híroldal.

A Portfólió által szemlézett cikk szerint annak érdekében, hogy elegendő bizonyítékot gyűjtsenek, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Svédország tudósainak egy csoportja egy 2019-es expedíció során egy képalkotó érzékelőkkel megrakott, korszerű, narancssárga színű robotjárművet, a „Ran” nevű járművet indították útnak.

A csapat 20 órás küldetésre indult, amely során lényegében feltérképezték a tengerfenék egy nagyjából Houston méretű területét a gleccser előtt. Ez lehetővé tette a tudósok számára, hogy a történelem során először hozzáférjenek a gleccser frontjához.

Kiderült, hogy valamikor az elmúlt 200 év során, kevesebb mint hat hónap alatt a gleccser eleje elvesztette a kapcsolatot a tengerfenék gerincével, és évente több mint 2,1 kilométeres sebességgel mozgott, ami történetesen kétszerese a 2011 és 2019 között műholdak segítségével dokumentált sebességnek.

– Eredményeink arra utalnak, hogy a Thwaites-gleccsernél az elmúlt két évszázadban, és valószínűleg még a 20. század közepén is nagyon gyors visszahúzódási impulzusok történtek – mondta Graham.

A Thwaites ma valóban a körménél fogva tartja magát, és a jövőben nagy változásokra kell számítanunk kis időtávlatokban – akár egyik évről a másikra –, amint a gleccser visszahúzódik a medrében lévő sekély gerincen túlra – erről beszélt Robert Larter, a British Antarctic Survey tengeri geofizikusa és az ezt megállapító tanulmány társszerzője.

Egy hirtelen jégtörés következtében elképesztő mennyiségű új víz kerül hirtelen az óceánba, ezáltal a víz egyszerre emelkedni kezd – írta a Mashable.

A Nemzetközi Thwaites-gleccser Kollaboráció nevű szervezet 2020-ra vonatkozó becslése szerint az éghajlatváltozás okozta tengerszint-emelkedés négy százaléka eddig csak a Thwaitesből származott, és egy hirtelen „teljes összeomlás” további 25 centiméterrel emelné meg a tengerszintet.

A Portfólió által szemlézett cikk szerint az új tanulmányból rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy még a „világvége” forgatókönyv is legalább hat hónapig tartana. Ez ijesztő, de szerencsére hat hónap elég idő az alacsonyan fekvő, tengerparti városrészekben élőknek az evakuálásra, ha erre szükség lenne.

Fotó: Wikipedia