"Segíteni akarunk a dolgozóinkon, ezért született meg ez a döntés" -  mondta Szalai Gyula, a KVGY igazgatója a sonline.hu–ak. Majd úgy folytatta: "Egyre magasabbak a megélhetési költségek, a dolgozók fizetésük döntő részét élelmiszerre és rezsire költik. S hamarosan megérkeznek az új gáz- és villanyszámlák, ezért lehetőségeinkhez mérten, segíteni szeretnénk a kollégáknak. Gazdasági vezetőnkkel egyeztettünk, s a csaknem 100 millió forintos egyszeri rezsibónuszról szóló döntés nagyjából öt perc alatt született meg. A cég első nyolc havi eredménye teszi lehetővé a juttatást."

A KVGY-nél év elején átlagosan 19,5 százalékkal emelték a béreket, majd az infláció miatt júliustól további nyolc százalékot adtak a dolgozóknak. Szalai Gyula kiemelte, hogy annak ellenére segítenek most is, hogy rendkívül mértékben növekedtek a termelési költségeik. A következő hónapok sem sok jóval kecsegtetnek. A mostanihoz képest októbertől a jövő szeptemberig tartó időszakban közel 600 százalékkal drágul a gáz ára, s januártól  a villamos-energiáért a is tetemes összeget fognak fizetni. A cég jelenleg közel 340 dolgozónak ad munkát, 2022-ben rekord, mintegy kilenc milliárd forint bevételre számít. Az igazgató hangsúlyozta: korábban év vége előtt adtak jutalmat, ám a dolgozóknak most van szükségük a hatékony, gyors anyagi támogatásra. 

"A döntés értelmében a betanított munkások bruttó 200 ezer forintot kapnak, a szakmunkások bruttó 260 ezer forintot, míg pozíciótól függetlenül. a többi alkalmazott bruttó 300 ezer forintot" – közölte. Hozzátette, hogy kizárólag a KVGY alkalmazottak kaphatnak ebből a pénzből, a felmondás alatt lévő személyeknek, a próbaidősöknek, illetve a bérelt dolgozóknak nem jár a jutattás. A dolgozók november 10-én kapnak fizetést, a rezsibónuszt pedig november második felében fizeti ki a cég. 

Az ügyvezető abban bízik, hogy a rendkívüli anyagi juttatás tovább erősíti a dolgozók lojalitását a vállalathoz, jobban  kötődnek majd a céghez. Szalai Gyula azt mondta, decemberben nem lesz külön jutalomfizetés, de elképzelhetőnek tartja, hogy tartós élelmiszercsomagot adnak majd a dolgozóknak, és ha a koronavírus-helyzet lehetővé teszi, a korábban szokásos év végi partit is megtartják.

A cégvezető szerint egyelőre nagyjából inflációkövető a dolgozók bére, de a későbbiekben még 12-13 százalék körüli emelésre lát lehetőséget.

Egyelőre nem terveznek leépítést, de amennyiben a nyugat-európiai piacon jövőre visszaesés lesz, az a KVGY helyzetére is kihat. Ebben az esetben a változó munkaerő-gazdálkodás első körben a bérelt dolgozókat érintheti, ők most 70-en vannak.

A KVGY-nél elkészültek a fűtési tervek. Szalai Gyula elmondta, az irodákban várhatóan 20 Celsius fok lesz, ahol a dolgozók könnyű fizikai munkát végeznek 18 fok, míg a műanyag üzemben, ahol a technológia is fűti a csarnokot, 16 fok körüli hőmérsékletre fűtik be a termeket. Van olyan hely, ahol wifi kapcsolat segítségével ellenőrzik a hőmérsékletet, máshol az erre kijelölt alkalmazott végzi a mérést. Várhatóan szeptember végén, október elején hirdetik ki az új rendelkezést. 

fotó: pixabay