Tüntetést tartott a „cigánybűnözés” ellen a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom a Betyársereggel közösen, szeptember 11-én Nyíregyházán. 

A tüntetés előzménye, a Mi hazánk alelnöke pénteki a Parlament épületénél megtartott sajtótájékoztatóa, ahol a büntető törvénykönyv szigorítását kezdeményezte a "cigánybűnözés" visszaszorítása érdekében. Ezt oly módon tennék, hogy kötelező legyen letartóztatni azt, aki csoportosan, felfegyverkezve garázdaságot vagy súlyos testi sértést követ el. Elmondta, hogy javaslat azért született, mert néhány hete "majdnem megismétlődött a Cosma-gyilkosság". Nyíregyházán, egy szórakozóhely előtt megkéselték a Betyársereg megyei vezetőjét, akinek életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.

Novák azt is hozzátette jogszabálymódosítást kezdeményeznek az önvédelem erősítése, a fegyverviselési lehetőségek szélesítése érdekében is. A párt fegyverviselési jogot adna a szolgálaton kívüli rendőröknek, katonáknak, biztonsági őröknek, vadászoknak és sportlövőknek is. Emellett szorgalmazta a fegyveres biztonsági őrré válás lehetőségét, és az önkéntes tartalékos honvédeknek is fegyverviselést adna a párt. A fegyverviselési engedélyezési eljárást pedig decentralizálni kellene úgy, hogy áttennék a rendőrségtől a megyei kormányhivatalokhoz - tette hozzá.
 

A vasárnapi demonstráció ellen kiállt a nyíregyházi Roma Önkormányzat és civilekkel közösen ellentüntetést szerveztek.

,,Több nemzetiség hosszú évtizedek óta példaértékűen békességben él együtt Nyíregyházán, mi romák, a világ legbékésebb nemzete továbbra is feladatunknak tartjuk a békés egymás mellett élést, a romák kultúrájának, nyelvének ápolását, őrzését, a hátrányok leküzdését, a romák integrálódását

-olvasható Balogh Artúr, a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Roma Önkormányzatának elnökének levelében. A levélben kijelenti, az önkormányzat beállt Kiss István mellé, aki a Betyársereg vonulásával szembeni ellentüntetést kezdeményezte.

A levélben a roma és nem roma civil szervezetek és szimpatizánsok támogatását kéri az ellentüntetés mellett, és felhívják a figyelmet a vonulás gyűlöletkeltő és megfélemlítő jellegére.

Rácz Béla, az 1 Magyarország Kezdeményezés alapító tagja a Mércének elmondta, amikor tudomást szereztek a nyíregyházi vonulásról, egyből felvették a helyi aktivistákkal a kapcsolatot. A kezdeményezés tagjai ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki az ellentüntetés miatt, emlékeztettek rá, hogy 3 éve a Mi Hazánk törökszentmiklósi rasszista demonstrációján is alig volt elkerülhető a komolyabb összetűzés.

Akkor a vonulást megtiltotta a rendőrség, de a tüntetést engedélyezte. Rácz hozzátette, egy bűncselekményben kizárólag a rendőrségnek és az ügyészségnek van hatásköre eljárni, nem pedig a szélsőséges csoportoknak. A tüntetés ürügye ugyanis egy augusztusi bűncselekmény, információink szerint most az elkövető lakhelyéhez vonulnának a szervezők a nyíregyházi Kossuth térről.

Az 1 Magyarország Kezdeményezés aktivistája hozzátette, a vonulás megsértheti a gyülekezési törvényben foglaltakat is, ugyanis a jogszabály szerint betiltható egy gyűlés akkor, ha alkalmas mások magán- és családi életének védelméhez való jogának, otthonának, emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére. A Mi Hazánk és a Betyársereg közös vonulása megfélemlítő és gyűlöletkeltő a roma közösségre nézve. Rácz kérte, hogy a Belügyminisztérium vagy a helyi rendőrkapitányság tiltsa be a vonulást.

A civilek az aHangon is kezdeményeztek petíciót a Betyársereg vonulásának betiltására. A petíció szövegében arra is felhívták a figyelmet, hogy a magyar jogrendszerben nem létezik a kollektív bűnösség elve, így nem létezik „cigánybűnözés” sem.

,,Egyéni bűncselekményekről lehet csak szó, amelyekért nem szabad kollektíven megbélyegezni honfitársaink százezreit. Nem pártokhoz köthető milíciák dolga a rendfenntartás Magyarországon, hanem a rendőrségé!”

Az aláírók szerint a demonstráció pusztán egy ,,gyűlöletkeltő, rasszista és egy kisebbség ellen uszító megmozdulásról, amelyet egy párt és a hozzá kapcsolódó szélsőséges szövetségesei használnak erődemonstrációként”.

A tiltakozások ellenére megtarthatták a vasárnapi erődemonstrációjukat a szélsőjobboldaliak. Ezzel egyidőben közel ezer, többségében fehér pólót és felsőt viselő roma gyült össze az Országzászló téren, hogy közös kiállásukkal felhivják a teljes társadalom és a kormányzat figyelmét, az egyre erősödő cigányellenességre. A parlamenti frakcióval is rendelkező Mi hazánk és szimpatizansai a nyiltan szélsőséges Betyársereggel közösen az ellentüntető romáktól néhány száz méterrel távolabb, a Kossuth téren tartották meg az rendezvényüket, ahol ényegesen kevesebb demostráló volt jelen, mint a romák által szervezett megmozuláson.
Kiss Istán nyiregyházi vállakozó, a romák megmozdulàsanak szervezője arról beszélt, hogy hasonló célú rasszista megmozdulások vezettek a 2009-2009 között kilenc településen végrehajtott, hat halálos áldozattal járt cigányellenes terrorhullámhoz. Követelte a kormanyfőtől, a belügyminisztertől, tegyen meg mindent, hogy a félkatonai, gyülöletkeltő szélsőjobboldali szervezeteket betiltsák, és akadályozzák meg azok megfélemlítő és uszító felvonulását - írja a Romnet.

Balogh Artúr, a városi cigány önkormányzati vezetője elmondta, az országban elsőként állitottak emléktáblat a másfél évtizeddel ezelőtti romák elleni terrorhullám áldozatainak, és nem szeretnék, ha újabb áldozatokra kellene emlékeznie a magyarországi cigányságnak.
Dancs Mihály, az Országos Roma Önkormányzat elnökelyettese hangsúlyozta, hogy el kell utasítani a kollektív bűnösség elvét, meg kell állítani a kirekesztést, a gyűlöletkeltést és a keresztény értékek mentén kell együtt élnünk. A cigányság nem lehet bűnbak, nem lehet szétszakitani a társadalmat - fogalmazott a Borsod megyei roma politikus. "A bűnnek nincs szine, csak bűn van" - mondta, majd megemlítette, hogy a Betyársereg több megyei vezetője a biróság által jogerősen elítélt.
A romák békés tüntetésére mintegy ezer ember érkezett az ország különböző településeiröl. Aláirtak azt a peticiót, amit a kormányzatnak nyújtanak be a szélsőséges szervezetek betiltásáért.
A békés tüntetőkhöz a rendezvény során két "Mi hazánk" feliratú pólót viselő férfi is megjelent, hogy verekedést provokáljon. A szervezők intézkedtek, a rendőrök kivezették a két provokátort az Országzászló téren zajló eseményről. A rendőrség egyébként nagy erőkkel volt jelen, és biztosították a rendezvény nyugodt lebonyolítását.
fotó: RomNet