Bankszámlákat, részvényeket, ingatlanokat, autókat és céges üzletrészt is zár alá vett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala a korrupcióval meggyanúsított Völner Pál volt államtitkárnál és családjánál – értesült a 24.hu.

A hvg.hu által szemlézett cikk szerint a hatóság eljárása a cégközlönyben június végén megjelent végzésből derült ki, ekkor vették ugyanis zár alá a volt fideszes állami vezető fiának cégét.

A 24.hu az ügyvédjén keresztül kereste meg Völner Pált, aki elismerte a vagyonzár tényét, és közölte, „történelemkönyvekben fordul elő olyan, hogy családtagokat büntettek meg, ítélet nélkül.”

Azt is mondta, hogy a családjának minden vagyona igazolt, legális jövedelemből származik, ám ezt nem vizsgálták. Beszámolt arról is, hogy a családja vagyonzárral érintett tagjai jogorvoslatot kértek, ahogyan ő is, mivel olyan vagyonelemekről is szó van, amelyek jóval a gyanúsításban szereplő elkövetési időszak előtt kerültek a tulajdonukba.

A volt államtitkár védője, Papp Gábor a 24.hu-nak azt mondta: felülbírálati indítvánnyal élt az intézkedéssel szemben. Álláspontja szerint az ilyen szigorú és széleskörű vagyonzár törvénytelen, mivel könnyedén ellenőrizhető, hogy Völner Pál zárolt bankszámláján milyen eredetű pénz van.

A hvg.hu felidézte, hogy Völner Pált tavaly decemberben hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsította meg az ügyészség. Mentelmi jogát az év végén kérte ki Polt Péter legfőbb ügyész, aki beadványában azt írta, a megalapozott gyanú szerint Völner hosszú időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot fogadott el Schadl Györgytől, a végrehajtói kar elnökétől, aki tavaly november óta letartóztatásban van.

Völner meggyanúsítása után azonnal lemondott. Akkor azt közölte, nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, de vállalja az ügy politikai következményeit. A politikust még decemberben gyanúsítottként hallgatták ki, miután házkutatást is tartottak nyergesújfalui otthonában.

Archív fotó: Völner Pál. MTI/Bruzák Noémi