Ingyenes internet-hozzáférést szeretne a Megoldás Mozgalom a győri lakosok számára - derül ki a sajtóközleményükből.

Helyi népszavazást tartanának Győrben, amelynek kérdése, hogy az önkormányzat vállalt feladatként, valamennyi győri lakos számára ingyenesen biztosítsa az internetet. A Megoldás Mozgalom célul tűzte ki, hogy a győri emberek életkörülményein javítsanak, ezáltal menden helyben élőnek lehetősége legyen az internet hozzáféréshez, egyelő esélyekkel, korlátozások nélkül.

Az internet biztosította lehetőségeket szinte felsorolni is nehéz: az egymás közti kommunikáció legfontosabb eszköze lett, mellyel könnyedén legyőzhető a távolság, - beszélgetéseinket, levelezésünket ezen bonyolíthatjuk. Korlátlan információs adatbázist jelent, így az oktatásban, tanulásban is sokan hasznát vehetik, többeknek a munkavégzés eszköze.

A témának aktualitást adhat a Vodafone állami felvásárlása. Az adófizetők pénzéből erre a kormány jelentős összeget költ, a társaság felvásárlása 715 milliárd forintot emészt fel. Így talán joggal várhatjuk el, hogy ha az állam telekommunikációs szolgáltatót vásárol, akkor a szolgáltatásokat a lehető legalacsonyabb áron - ha szükséges és méltányos - akkor akár ingyen is biztosítsa.

Az internet elérésre fordított családi kiadások is rezsi költségek, így ez rezsicsökkentést is jelentene. Éppen az állam az, aki gyakorta internet használatra készteti polgárait, gondoljunk csak az online oktatásra, a háziorvossal való kapcsolattartásra, közigazgatási ügyek elektronikus intézésére, a vállalkozások pedig egyenesen kötelesek ügyeiket elektronikus úton intézni

Ha az állam gyakorta kötelezővé teszi az internet felhasználását, - és nem csekély összegből, és a mi pénzünkből telekommunikációs szolgáltatót vásárol magának, akkor talán nem lenne ördögtől való a díjmentes internet használatának gondolata.

Az ingyenes internet-hozzáférés biztosítása nem előzmények nélküli Magyarországon, a WiFi4EU program létezik és működik, számos település számára tette lehetővé, hogy ingyenes internet-hozzáférést biztosítson a lakosság számára. Ha egy faluban, vagy kisvárosban ezt meg lehetett valósítani, nyilván meg lehet valósítani Győrben is, a léptékek megváltoztatása mellett. A feladat műszakilag kivitelezhető, a wifi-vel eddig elért legnagyobb hatótávolság 382 km (ez Győr Nyíregyháza távolságnak felel meg).

A Megoldás Mozgalom, ezúton kéri a lakosokat, hogy támogassák helyi népszavazási kezdeményezésüket, és aki támogatni kívánja őket, jelezzék feléjük a szándékát!

A kezdeményezés előrehaladásáról, az aláírásgyűjtés megkezdéséről folyamatosan tájékoztatják a győri lakosokat - zárul a Memo közleménye.