Kedden folytatják az országos gördülő polgári engedetlenségrt a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium pedagógusai nyilatkozta a Frisshirek.hu-nak a Tollner József, a intézmény egyik tanára, akit egy szlovéniai osztálykirándulás közben értünk utol . Tollner József szerint kedden országosan több iskola, több tanára csatlakozik megmozdulásához, mert egyre nagyobb az elégedetlenség a pedagógusok között. A problémát már is szűlők is tapasztalhatják a gyerekeik beszámolóiból. A budaörsi intézményből jelenleg kémia tanár hiányzik, ami azért lesújtó, mert az Illyés a HVG 2022-es rangsora szerint Magyarország második legjobb vidéki középiskolája. Az Illyésben tanító pedagógusok szeretnek a gimnáziumban tanítani. Eddig megszokott volt tanári oldalról is tízszeres a túljelentkezés az intézménybe, most először kell az iskolának hirdetésben keresnie a jelentkezőket. Átmenetileg pedig az iskolában dolgozó egyetlen matek-kémia szakos tanár órarendjét csúsztatták szét, hogy a megtartott órái mellett, tudja pótolni a hiányzó kollégát is. Persze a terhek növekedéséért, nem jár túlórapénz.

"Azok a diákok, akik vegyészszakon szeretnének továbbtanulni nagyon komoly hátrányt szenvednek el" - fogalmazott Tollner József.

Az Illyés Gyula Gimnázium reálos osztályába tavaly 30 férőhelyre, 382-en szerettek volna bekerülni. A diákoknak elég komolyan kellett készülniük a felvételire, hogy tovább tanulhassanak a gimnáziumban.

Az elit gimiket is fenyegeti a tanárhiány 

Ezt már Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője mondta lapunknak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének felmérése szerint már nemcsak a kistelepülési iskolákban okoz gondot, hanem budapesti elitgimnáziumokban is egyre érezhetőbb a tanárhiány. A Vörösmarty Gimnázium az egyetlen kivétel, mert az elhivatott pedagógusok karrier álma, hogy taníthassanak az intézményben - mondta Nagy Erzsébet. Hozzátette: eddig egy-két   tehetősebb önkormányzat, mint Budaörs megengedhette magának, hogy saját forrásaival próbálja ellensúlyozni az állami közoktatás hiányosságait, de a megemelkedett energiaárak miatt, már azon kell gondolkodniuk a településeknek, hogy megengedhetik-e a maguknak egy tanuszoda, vagy egy sportcsarnok fenntartását, amelyek nélkül nagyon sok településen válhat vér szegénnyé az iskolai testnevelés óra.

Megalázóan alacsony fizetések és túlterhelés

Miután a közoktatásért felelős Belügyminisztérium a mai napig nem adott érdemi választ a pedagógusok követeléseire, a tanárok tavasz óta sztrájkkal, polgári engedetlenséggel és tüntetésekkel próbálják elérni a bérrendezést és a munka terhek csökkentését. A Tanítanék Mozgalom ezért hirdetett gördülő polgári engedetlenséget az iskolákban szeptember 5-től, melynek következő fordulója szeptember 13-án, kedden lesz.

Szülői szolidaritás

Tollner József a Frisshíreknek elmondta, hogy a következő polgári engedetlenséget úgy fogják megtartani, hogy székekkel vonulnak ki az intézmény elé, hogy minél több járókelővel tudjanak beszélgetni a közoktatási rendszer egyre súlyosbodó problémáiról. Az Illyés Gyula Gimnázium tanára azért bízik a nagyobb országos megmozdulásban, mert a tiltakozó tanároknak nem kell tartnai attól, hogy a kiesett heti 2 órát az állami intézményfenntartó nem számolja el munkabérként. Ugyanis a Tanítanék Mozgalom mikró adományokból elegendő támogatást gyűjtött össze ahhoz, hogy pótolni tudják a demonstráló pedagógusok elmaradó órabérét - mondta Tollner József.