A telefonos lelkisegély-szolgálatok egyre növekszik a jelentősége. Elég csak arra gondolnunk, hogy a rendkívüli feszültségekkel teli időszakot követően mennyi stressz éri a lakosságot. Növekvő élelmiszerárak, kilátástástalanságot növelő társadalmi helyzet, fűtési szezon nehézségei, de sorolhatnánk még néhány problémát. 

Nemcsoda, hogyha folyamatosan csörög a telefon a lelkisegély szolgálat irodáiban. A szolgálat munkatársai bárkit, bármikor, bármilyen problémával meghallgatnak. Legtöbben nem mutatköznak be, és a névtelenségbe burkolózva sokkal fesztelenebbül tudják problémáikat megfogalmazni.  

Dr. Udvardi László pszichológus, pszichiáter tájékoztatta a Frisshírek.hu-t, hogy elsődlegesen a meghallgatást és az értő figyelmet tudják biztosítani a betelefonálóknak.  A lelkisegély szolgálat munkatársa együtt gondolkodik a telefonálóval. A legfontosabb, hogy a hívó ne legyen egyedül a problémjával, és legyen egy hely, ahol nyugodtan megnyílhat. 

Míg korábban az idősebb generáció, ma a 40 év felettiek kérnek segítséget a szolgálattól, de nőtt a fiatalok aránya is. Az évi kétszázezer hívásból ezres nagyságrendű a 18 év alattiak száma, akik kapcsolati, generációs és iskolai problémák miatt keresik a szolgálatot. 

Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély TJelefonszolgálatok Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy a pandémia időszakában állandó gondváltozásról beszélhetünk. Például a családtagok és barátok, ismerősök nem találkozhattak egymással, ami növelte az emberekben a magányosság érzését. Utána következtek a gazdasági gondok, amiknek most se látjuk a végét. 

Kiss Bernadett, békéscsabán tanul, mint mondta pedagógusi pályára készül. A Frisshíreknek elmondta, hogy jelenleg amit a legjobban érez az a szorongás.

"Igazából a szüleimen érzem leginkább mindennek a hatását. Próbálják nem mutatni nekem, és szerencsém is van valük, mert mindig igyekeznek mindent megadni nekem és a testvéreimnek. De észre vettem, hogy sokkal kevesebb mindenre költünk a háztartásban. Kis dolog, ám mégis látható, de eddig 3-4 féle gyümölcs mindig volt otthon. Most csak alma van, vagy sok ismerősünktől kapott szezongyümölcs például szilva. Persze nem panaszkodom, hiszen ezeknek is örülök, mert mindet szeretem. De így van ez a tejtermékeknél is. Sajtot nem eszünk, vajból is az olcsóbbat. Nem tudom nem érezni azt amit a szüleimen látok. Teljesen értem őket" – mondta el Kiss Bernadett. 

Békéscsabán a Lencsési lakótelep egyik névtelenséget kérő lakója, egyenlőre kilátástalannak érzi az előttünk álló fűtési szezont.

"Eddig is spóroltam 19 fokon tartottam a hőmérsékletet télen, így is 40000 forintot fizettem. Őszintén nem tudom mi lesz, mindenesetre igyekszem nem kétségbeesni. De elég ha bemegyek a boltba és kapásból 5000-20000 egy bevásárlás. Megfontoltam és tudatosan főzök, mert ezzel is tudok több napra előre gondolkodni. Őszintén szólva a nettó fizetésem 150000 forint, amiből mindent és az albérletet is fizetem" – mondta el gondolatait a békéscsabai fiatal. 

A szakemberek szerint a növekvő rezsiszámlák miatt sokan aggódnak és kérnek segítséget, amire mindenképpen fel kell készülni a következő hónapokban.

Fotó: pexels.com