2023.03.31., péntek - Zalán
Budapest: 7o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Újabb lisztáremelés közeleg, a kenyér is drágább lesz

frisshirek.hu, 2022. szeptember 07. - 12:30
Újabb lisztáremelés közeleg, a kenyér is drágább lesz
Három-négy havi készletet tárolt be a malmok többsége, amelyek a világpiaci áraknál magasabb hazai búzaárakkal küzdenek, és októbertől újabb áremelést terveznek.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

– Az aratás elején tapasztaltnál jóval jobb lett az idén betakarított búza minősége – nyilatkozta a VG-nek Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A HellóVidék által szemlézett cikk szerint a korai fajták „megsültek”, a szemek kis méretűek lettek, extrém magas sikér- és fehérjetartalommal. A középérésűeknél és a hosszú tenyészidejű fajtáknál viszont ez helyrebillent, így a malmok számára már megfelelő a minőség.

A baj azonban a mennyiséggel van, mivel a tavalyi 5,3 millió tonnával szemben idén 3,7-3,8 millió tonna búza termett.

– Ez elegendő a belföldi, 2,5 millió tonna körüli igény kielégítésére – ellentétben a hazai szükségletnél várhatóan kisebb kukoricaterméssel – hiszen őrlésre 1,2 millió, takarmánycélra 800-900 ezer, vetőmagnak 300 ezer, ipari felhasználásra pedig 200 ezer tonnával lehet számolni. A termés alapján így az exportárualap 1 millió tonnát is meghaladhatja – a szokásos 2,7 millió tonna körüli mennyiséggel szemben
- közölte a szakember.

Hozzátette, hogy most mindenki az olcsóbb ukrán búzára vár, amely – főleg a logisztikai nehézségek miatt – egyelőre csak kisebb mennyiségben érkezik az országba, és nem is tudta lejjebb vinni az árakat. Szemben Romániával, ahová Ukrajnából legalább öt határátkelőn érkezhet a gabona. Ők hamar kaptak olcsó ukrán búzát, ami levitte az árakat. A magyarországi malmok ezért versenyképtelenné váltak a román piacon, ami pedig nem jelentéktelen, mivel eddig éves szinten 150 ezer tonna magyar lisztet vett fel.

A költségnövekedések miatt a VG cikke szerint októberben újabb 10 forintos emelés várható, ami valószínűleg nem is az utolsó lesz ebben a búzaszezonban, és ennek hatása lesz a kenyér árára is. A költségnövekedéseket Lakatos Zoltán azzal érzékeltette, hogy a jelenlegi energiaárak mellett az egy kiló lisztre vetített áramköltség magasabb lesz, mint az őrlés összes egyéb költsége.

Lakatos Zoltán szerint ugyanakkor az ársapkát meg kellene szüntetni, mert nem elvárható, hogy a termékpálya egy szereplője – jelen esetben a kereskedő – vigye el az összes terhet. Úgy véli, ha a liszt hatósági ára megszűnne, az legfeljebb néhány hétig vetné vissza a termék forgalmát a boltokban, addig, amíg a lakosságnál a korábban betárolt mennyiség elfogy.

Illusztrációs fotó: Pixabay