Ha bár az elmúlt hetekben inkább amiatt aggódtunk, hogy biztosít-e elég ivóvizet Szolnoknak a Tisza anélkül, hogy a Tisza-tó drámaian alacsonyszintre apadna, nincs ez mindig így. Tud második legnagyobb folyónk haragosabb arcot is ölteni. Ha árvízveszélyeket nem is kívánunk hazánknak, reméljük, azért fog még kilépni medrébe folyónk – szigorúan az ártéren belül!

Pénteken a Tisza hullámterét érintő beruházást adtak át, amely 15,5 milliárd forintból valósult meg. Az ártér-rendezést a folyó Tiszapüspöki és Tiszaug közötti szakaszán hajtották végre, amely keretén belül töltést helyeztek át Besenyszög Fokorú-pusztánál, igazítottak a Vezsenyi-kanyarulaton, valamint árapasztó vápát építettek a tiszaugi Tisza-híd közelében.

Jó kezekben van a vízügyi szakma, amelynek minőségi teljesítményét bizonyítja ez a mű is – emelte ki ünnepi beszédében Lezsák Sándor, Tiszaug térségének országgyűlési képviselője. Ez a beruházás a Tisza mentén élő emberek vagyonának és életének biztonságát hivatott szolgálni. Ezért is fontos ezeknek a védvonalaknak a gondozása és a fejlesztése – tette hozzá Tiszaug polgármestere, Káré Gábor, a szoljon.hu tudósítása szerint. Az eseményről Herczeg Zsolt, Tiszapüspöki térségének országgyűlési képviselője Facebook-oldalán azt emelte ki, hogy a beavatkozásokkal jelentősen javulnak az árvízi lefolyási viszonyok, csökkentve a tetőző vízszinteket, ezáltal növelve az árvízi biztonságot. A beruházás az Európai Unió támogatásából valósult meg.

A kiemelt kép forrása: Herczeg Zsolt Facebook-oldala