Augusztus 27-én egy budakalászi sekrestyést az érintett vagyonvédelmi cég illetékese azzal zavarta föl késő este, hogy a templom riasztója több jelzést is leadott - adta hírül a police.hu. Az egyházközségi munkatárs azonnal a helyszínre rohant, ahol kiderült, hogy betörték a sekrestye ablakát, ahonnan három réz kelyhet, egy aranyozott csengőt és két réz gyertyatartót vittek el. A kár becsült értéke 1 millió forintra rúgott.

A rendőrség a feljelentés után azonnal megkezdte a nyomozást, és az információk már rövid idő alatt egy, az elkövetés idején a közelben látott autóhoz vezettek - részletezi a kutatás részleteit a rendőrség honlapján. A gépkocsi tulajdonosának elszámoltatásakor meglátták egyik rokonát, kezén és lábán friss vágási sérülésekkel. A nyomozók mindkettőjüket előállították, majd kihallgatták. A 28 éves H. József beismerő vallomást tett a történtekről. Elmondta, hogy a templom mellett gyalogolva eszébe jutott, hátha talál misepénzt, ezért egy kővel betörte a sekrestye ablakát, bemászott, összeszedte, amit tudott, egy kukában talált szatyorba gyömöszölte, majd másnap reggel eladta ismerősének, a pénzből kiflit és kenőmájast vett.

A rendőrség a vallomás alapján indultak egy másik címre, ahol meg is találták az ellopott kegytárgyakat. A vásárlót is előállították. Vallomása szerint barátja vitte el neki a zsákmányt. Állítása szerint neki fogalma sem volt arról, hogy bűnös úton szerezhette. A doboznyi, aranyosan csillogó tárgyak értékét 1500 forintra becsülte, legalább is annyiért vette meg H. Józseftől.

A kegytárgyak azóta visszakerültek a budakalászi templomba, a munkanélküli H. József pedig őrizetbe. A Szentendrei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le vele szemben a további eljárást. Kezdeményezték letartóztatását, valamint vizsgálják, hogy további vagyon elleni bűncselekményekkel összefüggésbe hozható-e - zárta közleményét a hatóság.

A kép forrása: police.hu