Mint azt már korábban is megírtuk, a szombathelyi önkormányzat még tavasszal döntött arról, hogy lesz Göncz Árpád tér Szombathelyen is. A döntést komoly vita előzte meg, de végül a többség támogatta a döntést. A teret augusztus 20-a alkalmából fel is avatták. Az első beszédet Nemény András polgármester mondta, amely beszédet egy Göncz Árpád idézettel kezdte, amit a köztársasági elnök még korábbi látogatása idején írt a város emlékkönyvébe.

 „Itt van egy olyan ember élete, aki a XX század történelmének hullámvasútját az első kabinból élte végig, volt a csúcson és zuhant szabadesésben is, volt rab és volt köztársasági elnök. Mégis mindeközben meg tudott maradni ugyanannak az erkölcsös, tisztességes, belül szabad embernek” – mondta a polgármester. A beszédében arra is kitért, hogy éppen ez az idézet volt az első híd a választások után a leköszönő Puskás Tivadar és őközötte. Beszélt arról is, hogy a Göncz Árpád tér a messzehangzó csend tere lesz Szombathelyen, ahol a gondolatok mindig szabadok lesznek, és ez a tér itt van a legjobb helyen Szombathely szívében.

A következő felszólaló Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány elnöke volt, aki évek óta gondozza Göncz Árpád emlékét, hogy munkássága jól átlátható és megőrizhető legyen. Beszédében kitért arra, hogy ma itt „történelmünk nagy pillanatai találkoznak, ahogy Göncz Árpád kapcsolta össze 1990. augusztus 3-án parlamenti beszédében 1848 jobbágyfelszabadító forradalmát 1956 munkásfelszabadító forradalmával, Szombathely polgárai, és választott képviselői ma államalapító első királyunk, Szent István ünnepét kötik össze a III. Köztársaság első államfőjével”. Szerinte fontos lenne, hogy Göncz Árpád gondolatai nagyobb teret kapjanak, hiszen egész élete a demokráciáért folytatott következetes küzdelem jegyében telt.

A rendezvény után telefonon beszélgettünk Gulyás Andrással, aki elmondta, hogy régen érezte magát ennyire jól valahol, mint 20-án Szombathelyen. Már amikor Nemény András levélben megkereste az ötlettel, hogy teret nevezzenek el Göncz Árpádról, és segítsen az örökösök beleegyezését megszerezni, akkor is örömmel állt neki dolgozni az ügyön. De amikor szombaton a polgármester beszédét hallotta, kifejezetten örült neki, hogy nem egy megszokott, formális ünnepségre csöppent, hanem igazi megemlékezésre. Nemény András biztos kézzel ragadta meg azokat az értékeket, amelyek igazán jellemezték Göncz Árpád munkásságát.

Megismételte, amit korábban beszédében is elmondott, ahogy Szent Mártont, aki Savaria szülötte volt, és odaadta köpenye felét a fázós koldusnak, úgy Göncz Árpádot és feleségét Göntér Zsuzsannát is jellemzi a mély szociális érzékenység. Valószínűleg éppen ez áll máig töretlen népszerűsége mögött.

Kérdésünkre elmondta, hogy személyes küldetése Göncz Árpád örökségét megvédeni és rendszerbe rendezni, és nemcsak azért mert évekig külügyi tanácsadója volt a köztársasági elnöknek, hanem azért is, mert egy olyan ember életútját, aki mindig kiállt az elesettekért, aki következetesen képviselte eszméit, akár börtön, akár a köztársasági elnöki szék járt érte, meg kell őrizni, hogy jelzőfényként szolgálhasson a következő generációk számára is.

A kép forrása: Szombathely MJV Facebook-oldala