"Sokan átálltak az elektromos fűtésre, és a napkollektorok használatára, ám a növekedés az energiaszolgáltató kapacitás-felvétele az elvárásokat nem teljesen tudja teljesíteni. Olykor van energiatöbblet viszont néha plusz energiaszükséglet is. A rendelkezésre álló kapacitás most nem elegendő, ezért volt szükség más megoldásra" - fogalmazott Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő. 

Kiemelte, hogy Magyarország kormánya az ország fakészleteinek kiszállítását illetően a tilalomról döntött. Viszont azt is megcélozta, hogy a tűzifa kitermelése intenzívebb lehessen. Ez több kérdést is felvet.

"Békés megye erdősítettsége lényegesen az országos átlag alatt van. nem beszélve az aszályról, kimondhatjuk, hogy erdeink veszélyben vannak. Különösen figyelnünk kell arra, hogy a tűzifa kitermelése ne okozzon kárt az erdőinknek. A témában a 60 ezer fa egyesület fogalmazott meg több tételt, amit néhány gondolatommal kiegészítve eljuttattam az agráminisztérium erdőügyekért felelős államtitkárához. Tűzifatöbblet a folyók környezetében is lehet, ahol száraz uszadékfát lehetne kitermelni" - tette hozzá. 

Hercezg Tamás, országgyűlési kpviselő ehhez a gondolatához fűzte, hogy több állami szervezettel vette fel a kapcsolatot, akikkel megfigyelhetik, hogy  honnan teremthető tűzifa elő úgy, hogy az erdősödöttség ne szenvedjen károkat. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy mindenkinek takarékoskodnia kell a meglévő erőforrásokkal. Kitért az ukrán-orosz háborúra, illetve arra, hogy  az uniós, embargós válasz után át kell gondolni az energia-felhasználást.

"Ide tartozik az is, hogy mely gázmezőkön érdemes elindítani a kitermelést azok közül, amelyeket korábban nem használtunk. Vannak gázmezőink, azonban azokat a korábbi gázárak mellett túl drága lett volna kitermelni. Korábban Pusztaszőlős, Kaszaper, Pusztaföldvár, Kardoskút térségében volt már gázkitermelés Békés megyében, de most egy észak-békési gázlelőhely van napirenden. Vésztőtől Sarkadkeresztúrig, Zsadánytól Sarkadig van egy olyan terület, ahol viszonylag mélyen, gazdag gázlelőhely található"- mondta az országgyűlési képviselő. 

Kiegészítette, hogy jelenleg 25-30 féle eljárásnak kell lezajlania ahhoz, hogy biztonságos körülmények között lehessen ezekről a területekről gázhoz jutni. Megerősítette, hogy a tervek szerint jövő év elején elkezdődik Nyékpusztán a kitermelés.

Fotó: illusztráció_pexels.com