„14:00: ELKEZDŐDÖTT A TÜNTETÉS!”, majd pár perc múlva: IRÁNY A HŐSÖK TERE – írta szombat délután a Facebook-oldalára az „országos gazdatüntetést” szervező Szabó Bálint cége, a Likvid Kontroll Kft.

Egy újabb posztban a tüntetőket a Dózsa György útra hívó Szabó Bálint már arról beszélt, hogy a tűzijáték és a fő rendezvények lefújásával „a nép győzött, a hatalom pedig meghátrált”, hiszen nem volt igazán rossz idő. – Elhárult az utolsó akadály is, hiszen eddig azért nem tudtunk az alsó rakpartra menni, merthogy tűzijáték lesz – közölte, majd felszólította a tűzijátékot szervező magáncéget, hogy „takarítsa el az elmaradt tűzijáték maradványait, a rakpartot pedig adja vissza a magyar népet és gazdáknak.” (Nézzük, miért is sántít ez a kérés, hiszen a tűzijátékot nem törölték, hanem elhalasztották. Miért gondolja úgy, hogy a kedvéért összeszednek mindent, majd újra kiraknak? - a szerk.)

Hozzátette: „Üljenek be az autóikba, üljenek be a traktoraikba, és induljanak meg a 18 bekötő út valamelyikén Budapestre”. – A magyar gazdatüntetés célja nem pusztán egy agrárrendszer-váltás, hanem egy, a többi ágazatra is kiterjedő korszakváltás – folytatta. Szerinte ma este a tűzijáték helyett meghatározó esemény lesz a tüntetés, körülbelül ötezren jelezték a részvételi szándékot előzetesen, egy részük traktorokkal jön, mondta. „Most kell elindulni Budapestre, nem tüntikézünk, egy nagy tüntetést csinálunk, közösen, mindenki egymással összefogva. Ennek a tüntetésnek a végén napokon vagy heteken belül lezárunk egy korszakot Magyarország életében.”

Eközben azonban a facebookos bejelentkezések alatt sorra gyűlnek az elégedetlen kommentelők, akik sérelmezik, hogy semmilyen információt nem kapnak arról, pontosan mikorra és hova menjenek.

Sőt, Hadházy Ákos képviselő is aggályait fejezi ki facebook oldalán. 


Szabóval fél három körül beszélt a Hvg.hu telefonon, ekkor a szegedi önkormányzati képviselő azt mondta, délután két óra óta tüntetnek a Hősök terénél a gazdákkal, ám azt, hogy hányan, nem árulta el. Elmondása szerint este hat órára „érkeznek a pedagógusok is”, néhány napja ugyanis egy sajtótájékoztatón azt mondta, velük is szolidaritást kell vállalni, szavai szerint pedig őket is várják a szombati demonstrációra.

A demonstrációval egyébként Szabó szerint szeretnék felhívni a figyelmet az aszály miatt kárt szenvedő gazdákra, és felszólítanák az Agrárminisztériumot, hogy nyilvánítsák az aszályt elemi kárnak, valamint a madárinfluenza, sertéspestis kapcsán keletkezett károkat is fedezze, hasonlóan, mint „a Covid esetében”. A szegedi képviselő augusztus 20-tól egészen augusztus 31-ig folytatná a demonstrációt a rakparton.

Ugyanakkor – mint megírtuk – a rendőrség pénteki határozatában gyakorlatilag megtiltotta a tüntetőknek, hogy traktorokkal vonuljanak Budapest belvárosában és rakpartokon.

Az Alfahír megszerezte a bejelentések másolatát, amiből kiderült a bejelentő a gyűlésen résztvevők létszámát 5000 főben prognosztizálta

Szabó Bálint röviddel ezelőtt a Hősök terén állt újra az újságírók elé, hogy válaszoljon a feltett kérdésekre. De itt sem tudott új hírt mondani, csak a videóban mondottakat ismételte. 

"Nem gondolják tán, hogy ezt a kincset, aranyat érő helyet fel fogjuk adni csak azért, mert most Orbán Viktor és egy magáncég vezetője bekeményeített. A következő követelésünk, mert ugye eddig két követelésünk volt a mai napig, 1. a légiparádét fújják le, 2: a tűzijátékot fújják le. Én sikeresnek érzem magunkat, mert mind a kettőt lefújták, egyikre sem került sor. Pedig 9-kor Budapesten ragyogó napsütés volt, a Gripenek fel tudtak szállni, de a többi repülőt és helikoptereket már a földön tudtuk tartani. Most pedig este, ahogy hallom, nem várható csak folyamatos, csendes eső. Ez mindenre ok, csak arra nem, hogy elkezdjünk riogatni egy 2006-os brutális vihar eseményeivel, és mindenre jó, de arra nem, hogy egyébként elmossa a tüzijátékot. Ezt én sikerként könyvelem el.

A következő, amihez én ragaszkodom, ha a fene fenét eszik is, ha csak ez a társaság, akkor ez a társaság, ha a traktorok, akkor a traktorok is, ha ötezer ember, akkor ötezer, ha ötszázezer, akkor ötszázezer, de az alsó rakpartra le fogunk menni, és ezt Szabó Bálintként meg tudom ígérni."

A Hősök terén jelenleg nulla traktor van, ahogy fényképeinkből is látszik. 

Traktorokra várva

Nyugalom, pihenés, lazulás 

Politikai üzenet 

Az egyetlen traktor 

fotók: Hajmási Judit

Hogy mi a tanulság ebből a történetből? Bár már az esemény meghirdetésekor is sejtettük, hogy Szabó Bálint ezt az eseményt nem fogja megszervezni, csak önmagát akarja dicsfénybe tenni. Szabó Bálint múltjával kapcsolatban tudtuk, hogy ő volt ugyanis az a politikus, aki tavaly márciusban egy napra eltűnt, majd ennek részleteiről azt állította, hogy „egy égő szalmabálához kötöztek a cipőfűzömnél fogva a makói tanyavilágban”. De most már egészen bizonyos, Szabó Bálint újra egy szép népmesét írt, a nép persze mindent elhitte, ahogy kétkedve, de még mi is.

Borítókép illusztráció: pixabay