Naponta látunk megrázó képeket kiszáradó folyókról, tavakról Európa szerte. Hazánkban is számos tó és kisebb vízfolyás elapadt, most már a Velencei tóért is komolyan aggódnunk kell, nehogy erre a sorsra jusson. Baranya megyében eddig két horgásztó, a Bicsérdi és a Kistapolcai tó száradt ki teljes mértékben, de ahogy Kapitány Zsolttól, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének ügyvezető elnökétől megtudtuk, a páratlan aszály miatt szinte valamennyi baranyai állóvíz esetében kritikus a vízszint, és reális a tömeges halpusztulás veszélye.

A probléma nem újkeletű – tette hozzá a szakember – hiszen már tavaly is aszály sújtotta az országot. Az átlagosnál jóval kevesebb csapadék hullott ugyanis ősszel és télen, sőt idén tavasszal is. Emiatt a tavaink vízszintje most 40-60 centiméterrel alacsonyabb az üzemi vízszinthez képest. Mivel az aszály a vízgyűjtőterületeket is érinti, nincs lehetőség a vízpótlásra. A völgyzárógátas tavakat tápláló vízfolyások, források már nem tudják biztosítani az éltető vizet. Jól mutatja a probléma nagyságát, hogy a Mecsekben található, korábban bő vízhozamú források és patakok is kiszáradtak.

Kapitány Zsolt aggodalmát fejezte ki a halállomány és a horgászvizek jövőjével kapcsolatban. Mivel a tavaknak jó ideje már nincs vízpótlása, nagyfokú algásodás és oxigénhiány alakult ki a több helyen. A vízben lévő algák nappal oxigént termelnek a vízben, éjszaka viszont ők maguk is oldott oxigént vesznek ki a vízből. Ezt a kedvezőtlen folyamatot csak tovább rontja a magas vízhőmérséklet, ami miatt szintén kevesebb az oldott oxigén. Ez nagy probléma a halak életben maradása szempontjából – tette hozzá az elnök.

Ha elkerülhetetlenné válik egy tó kiszáradása, kényszerhalászással igyekeznek megmenteni a halakat. Ez történt az említett két baranyai tó esetében is, aminek köszönhetően nem történt nagyobb veszteség a halállományban – emlékezett vissza a szakember.

Kapitány Zsolt szerint lokálisan nem oldható meg a probléma, országos stratégia kidolgozására van szükség, az eddigi vízgazdálkodásunkat újra kell tervezni. Segítség lehet, ha hatékonyabban tartjuk meg és tároljuk az országunkon átfolyó vizeket, amellyel a mezőgazdaság és a halastavak igényeit is ki lehetne elégíteni.

A rendkívül nehéz időket átélő tógazdaságoknál tapasztalt krónikus vízhiány rányomja a bélyegét a halpiacra is – mondta a szakember. Gondoljunk bele, az aszály okozta kihívások mellett drámai áremelkedés történt a takarmány és az üzemanyagok árát illetően is. Emiatt arra kell számítani – tette hozzá –, hogy jelentősen tovább emelkedhet a halak ára. Így várhatóan Karácsonykor jóval többet kell fizetnünk a halért, mint eddig bármikor.