2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Makovecz Imre munkássága előtt tisztelegnek

frisshirek.hu, 2022. augusztus 17. - 11:19
Makovecz Imre munkássága előtt tisztelegnek
Miskolcra érkezett az „Ég és föld közötti építészet” című vándorkiállítás. Ennek részeként kedden két tárlat nyílt meg, és lelepleztek egy Makovecz-oszlop installációt is. Céljuk megismertetni az iskolateremtő építész munkásságát a szakmával és az érdeklődőkkel.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány vándorkiállítása Miskolcra érkezett kedden – írja a minap.hu. Ennek részeként a Városház téren, a Széchenyi szobor mellett felállított Makovecz-oszlop installációt Veres Pál polgármester és Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese leplezték le.

A városvezető Makovecz Imre érdemeit méltatva – egyebek mellett – elmondta, az organikus építészet megteremtőjét tisztelhetjük személyében, munkássága nyomán számos ikonikus épület készült el, őt pedig Kossuth- és Ybl Miklós-díjjal is elismerték. –„Az általa alkotott épületek funkcionális sokszínűsége és a tervezés során alkalmazott egyedi megoldások tették ismertté és elismertté.

Majd arra tért ki a polgármester, hogy az épített környezetünket ugyanúgy meg kell óvnunk, ahogy műalkotásainkat, kulturális hagyományainkat. Végezetül azt kívánta, hogy az ismeretanyag szolgáljon értékes látványvilággal és új ismeretekkel.
A szót Tomka Gábor vette át, és arról beszélt: „úgy érzem, ezen a tájékon Makovecz Imre nagyon is otthon van” – utalt megyénkre. Szerinte a zempléni hegyek formái visszaköszönnek az épületeken.

Az építész munkásságának alapvető jellemzése után arra tért ki, hogy itt maradtak számunkra az épületek, amiket tervezett, de emellett egy iskola is, amit teremtett. „Az ő filozófiáját nagyon sokan követik, és ez megsokszorozza a hatását” – összegzett. Végül azt kérte a miskolciaktól, gondolkozzanak el a Makovecz-épületek jelentésén.

A vándorkiállítás augusztus 16. és 29. között látogatható a városban. A nyitónap részeként kiállítás nyílt meg az MTA-MAB Székházban Makovecz – Templomok, illetve a Kós-Házban Makovecz – Közösségi Házak címmel. A keddi szakmai programot színesítette egy „Miskolci vizuális nevelési kísérletek” című előadás, valamint egy kerekasztal-beszélgetés is, amelyen építészek cseréltek eszméket.

A kép forrása: Wikipédia (a Csíkszeredai templom)