2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -2o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Nyírbátorban elkezdődött a határvadászok képzése

Lukácsi Katalin, 2022. augusztus 16. - 18:15
Nyírbátorban elkezdődött a határvadászok képzése
12 ezren érdeklődtek, ezren nyújtottak be érvényes pályázatot, és most 200-an kezdik meg a képzést.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Megkezdődött a szerződéses határvadászok képzése Nyírbátorban kedden, a négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el a tanulók – tájékoztatott az MTI az ünnepélyes képzésindítóról.

A rendezvényen Tarcsa Csaba vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka kiemelte, hogy a magyar rendőrség 2015 óta "keményen küzd" Magyarország közbiztonságáért, ezzel együtt eleget tesz a schengeni követelményeknek, védi Európa határait és a magyar államhatárt. Felhívta a figyelmet arra: egyre több az illegális határsértés, ebben az évben már 12 ezer határsértőt tartóztattak fel, és embercsempészet miatt 1100 büntetőeljárást kezdeményeztek, annyit, mint tavaly egész évben.

A határt védő rendőröket és katonákat idén már 260 esetben támadták meg illegális bevándorlók és mintegy 40-en meg is sérültek. Ezek az adatok egyértelműen mutatják az illegális migráció erőszakos jellegét és növekvő tendenciáját – osztotta meg gondolatait a nyilvánossággal. Majd a vezérőrnagy rátért a sajtótájékoztató eredeti témájára is, a határvadász-képzésre. Elmondta: 12 ezren érdeklődtek a határvadász képzés iránt, ebből ezer érvényes pályázatot nyújtottak be. A jelöltek pszichikai, fizikai és egészségügyi felméréseken mentek keresztül, a nyírbátoriakkal együtt összesen több mint kétszáz frissen felszerelt határvadász kezdi meg tanulmányait az országban.

Nagy István ezredes, a Készenléti Rendőrség megalakuló Határvadász ezredének főkapitányi biztosa a képzésindítón arról beszélt, a toborzást és kiválasztást követően öt helyszínen kezdték, illetve kezdik meg a képzést. Múlt héten Szegeden kezdődött a határvadászok képzése, most pedig Nyírbátorban, Debrecenben, Orosházán és Kiskunhalason indulnak az okítások. A négyhetes, 180 tanórás képzés négy modulból áll, a tanulók rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el – részletezte az ezredes, és kitért arra is, hogy ez a hivatás „nemes és felemelő feladat”.

Farkas József dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője az ünnepélyen arról beszélt, hogy a megyében még nincs olyan mértékű illegális migráció, mint a déli határszakaszon, de tenni kell azért, hogy ez így is maradjon. Hangsúlyozta: a határvadászok "jó helyre jönnek" a megye sajátos elhelyezkedése miatt. Ismertette: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének 245 kilométeres a határszakasza, ebből 138 kilométer ukrán, 103 kilométer román és 5 kilométernyi a szlovák - vízi - határszakasza.

A jövőre tekintve elmondta, hogy ha a pályázók elvégzik képzésüket és szolgálatba állnak, hatékony segítséget tudnak nyújtani a megye és Magyarország megvédésében. A végzettek Záhonyban, Beregsurányban és Csengersimán kezdhetik majd meg munkájukat.

A szerződéses határvadászok oktatásuk első napjától bruttó 300 ezer forint havi alapilletményt kapnak, a képzés teljes idejére a Készenléti Rendőrség ingyenes ebédet biztosít, valamint a nem helyben lakók számára szállást nyújt. A toborzás és a jelentkezők alkalmassági szűrése folytatódik.

A sajtótájékoztatón jelen volt a 444.hu stábja is, akik felfigyeltek a névrokonságra Usztics Attila rendőr alezredes esetében, ő felel majd a képzés, a továbbképzés, illetve a gyakorlati képzésekre való felkészítésért, annak végrehajtásáért, főként a lövészeti intézkedés-taktikai és gépelmélet és technikai képzések lebonyolítása, szervezése, végrehajtása. A lap újságírója azért rákérdezett, hogy rokona-e Usztics Mátyásnak, aki az Angyalbőrben című rendszerváltás előtti katonaságról szóló filmsorozat sztárja (is) volt, erre rövid és tömör választ kaptak: igen.

A kép forrása: police.hu