Maiskében egy orosz lőszerraktár kapott lángra. Az esetről az internetre felkerült videókon látható, ahogy a hő és a keletkezett tűz hatására a lőszerek berobbannak. A félszigetet az orosz megszállás alatt álló ukrán szárazfölddel összekötő, stratégiai fontosságú vasútvonalat is támadás érte. A vonal fontos logisztikai szerepet tölt be az ukrajnai hadművelet során.

A település mintegy 200 kilométerre fekszik a frontvonalaktól

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette a robbanás tényét, állításuk szerint szabotázsakció történt. Ukrajna mostanáig hivatalosan nem reagált az eset kapcsán.

Szergej Akszjonov, magas rangú régiós orosz hivatalnok közlése szerint a vasúti közlekedés leállt a térségben, a lőszerraktár közelében fekvő faluból 2000 embert evakuáltak az orosz hatóságok. Két ember sebesült meg, a robbanás körülményeiről azonban nem adott tájékoztatást.

Maiskétől mintegy 20 kilométerre, Dzsankoj város térségében egy transzformátortelep is lángra kapott - minderről az orosz állami televízió számolt be. Hatalmas robbanások láthatóak a felvétel tanúsága szerint a horizonton, melyeket a lőszerek berobbanása okozott a hatóságok tájékoztatása alapján.

Két hét leforgása alatt ez a második, illetve a harmadik alkalom, hogy a Krím-félszigeten tárolt orosz hadianyag semmisül meg. Múlt héten Szaki városában, a katonai repülőtéren történtek detonációk, melyek 14 repülőgépet tettek használhatatlanná.

Ma délelőtt ugyanis robbanássorozat rázta meg a Hvardijiske faluban lévő katonai bázist is a Krím tartományi központja, Szimferopol közelében  -  a Kommerszant nevű orosz lap beszámolója szerint. A médium úgy értesült, az orosz hadsereg jelenleg azt vizsgálja, hogy egy kis méretű, pilóta nélküli légijármű okozhatta-e a katonai bázis lőszerraktára elleni támadást – írja a The Kyiv Independent.

Ukrajna mindezidáig nem erősítette meg, hogy szerepe lenne a robbanásokban, de nem is cáfolta azt. Ukrán tisztviselők ugyanakkor nyíltan üdvözölték a detonációk tényét.

Fotó: The Moscow Times