A Népszava cikke szerint a feljelentéseiről és bejelentéseiről ismertté vált Tényi közérdekű bejelentést küldött a Belügyminisztériumnak, hogy megtudja, az elszabaduló energiaárak miatt milyen mértékben kell a minimális szint – vagyis a jogszabályban előírt 20 Celsius-fok – fölé fűteni a tantermeket, csoportszobákat.

Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár válaszlevelében a lap szerint azt írta, hogy a 20 Celsius-fokos hőmérséklet „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet.

A Telex által szemlézett lap azt írja, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint bár az iskolák, óvodák működéséről szóló kormányrendelet valóban 20 fokot ír elő minimálisan télen, ezt nem azt jelenti, hogy legfeljebb ilyen hőmérsékletűre lehet felfűteni az intézményeket, hanem azt, ha a hőmérséklet ez alá csökken és legalább két napig így marad, rendkívüli szünetet kell elrendelni.

Nagy Erzsébet szerint „cinikus és rosszindulatú” állítás a helyettes államtitkár részéről, hogy a minimumot képzeli el optimálisként. A PDSZ választmányi tagja szerint szinte biztos, hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni.

A súlyos energiaválság miatt a kormány nyár közepén hirdetett energia-veszélyhelyzetet, amelynek részeként a szent tehénnek tartott rezsicsökkentéshez is hozzányúlt. Ez pedig a közintézményeket, köztük az iskolákat is érinti, július közepén a tankerületek levelet kaptak a Belügyminisztériumtól, amelyben arra utasították őket, hogy mérjék fel az iskolákban a gázról a fatüzelésre való átállás lehetőségét.

Néhány napja a német gazdasági miniszter azt jelentette be, hogy az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban.

Illusztrációs fotó: Pixabay