2022.09.25., vasárnap - Eufrozina, Kende
Budapest: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Leszavazta a Fidesz a rászorulókat támogató Esély -kupon bevezetését Hajdúdorogon

HM, 2022. augusztus 13. - 16:32
Leszavazta a Fidesz a rászorulókat támogató Esély -kupon bevezetését Hajdúdorogon
Hiába nyújtotta be az Esély-kuponok helyi bevezetéséről szóló javaslatát Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista önkormányzati képviselője, a település korábbi polgármestere a kezdeményezést a város fideszes többsége leszavazta. Erről Ujhelyi István szocialista EP-képviselő és Csige Tamás közösen számoltak be a szombat délutáni online sajtótájékoztatójukon.

Ujhelyi azzal kezdte, hogy három hónappal ezelőtt tett javaslatot a magyar kormánynak a várható inflációs nyomás és a megélhetési problémák erősödése miatt arra, hogy – akár uniós források felhasználásával – nyújtsanak külön támogatást a rászoruló családoknak. A javaslata szerint az ún. „Esély-kupon élelmiszer támogatás”, egy havi húszezer forint értékű elektronikus kártya lenne, amit rászorultsági alapon biztosítanák az érintetteknek és kizárólag alapvető élelmiszerekre és tartós fogyasztási cikkekre lehetne beváltani.

A szocialista EP-képviselő elmondta, hogy Romániában már bevezettek hasonló intézkedést. Ott körülbelül hárommillió ember megélhetését segítik ezzel, amihez uniós forrásból fedezi a költségeket a román kormány. Ujhelyi szerint erre Magyarországnak is lenne lehetősége, ha a Fidesz-kormány meg tudna állapodni az Európai Bizottsággal a források lehívásáról.

A politikusa hozzátette: az Esély-kuponokról szóló javaslatát a kormány „lesöpörte az asztalról”, annak ellenére, hogy egyre indokoltabb a családok megsegítése a „vágtázó infláció” és az „elszabadult rezsiköltségek” okozta megélhetési válságban, ami ősszel szerinte csak súlyosbodni fog és sokak számára válhat kezelhetetlenné.

Ujhelyi beszámolt arról, hogy Csige Tamás hajdúdorogi képviselő kidolgozta annak jogi forma-beadványát, miként lehet az önkormányzatok szociális forrásaiból a helyi adottságoknak, lehetőségeknek és igényeknek megfelelően Esély-kuponokat biztosítani a legelesettebbeknek. Erről minden baloldali városvezetőt és önkormányzati képviselőt tájékoztattak, felkérve őket, hogy vizsgálják meg a kuponok helyi bevezetésének megvalósítási lehetőségeit is.

Csige Tamás szocialista politikus, az Esély Körök kelet-magyarországi koordinátora elmondta, hogy Hajdúdorogon az erre vonatkozó beadványát a fideszes többség leszavazta. Az önkormányzati képviselő javaslata arra vonatkozott, hogy amennyiben az infláció mértéke meghaladja a tíz százalékot - ez a KSH legutóbbi adatai szerint közel tizennégy százalék -, úgy abban az esetben Hajdúdorog városa biztosítson idén legfeljebb két alkalommal egy, helyben felhasználható tízezer forintos utalványt a közfoglalkoztatottak és a hetven év felettiek számára.

Csige Tamás hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben az önkormányzatok anyagi lehetőségei jelentősen csökkentek, de a szociális keretek újragondolása, vagy átcsoportosítása lehetőséget biztosíthat az Esély-kuponok lokális bevezetésére. Példáként a kormánypárti Székesfehérvár vezetését említette, ahol a napokban hasonló programot készítenek elő, tehát a probléma megoldása nem pártfüggő. Az MSZP-s önkormányzati képviselő szerint a hajdúdorogiaknak is szüksége van a válságálló segítségre és ehhez kapcsolódó kezdeményezésekre. Emlékezetett arra, hogy az általa irányított korábbi városvezetés a közfoglalkoztatási programban papírbrikettet kezdett gyártani, ezzel segítve a fűtési időszakban a rászorultakat.

Ujhelyi István felhívta a figyelmet, hogy óriási társadalmi, megélhetési válság előtt áll az ország, amelynek csak részben okozója az orosz-ukrán konfliktus, a brutális pénzromlás miatt már tavaly ősszel kormányzati lépéseket kellett tenni. „Az Orbán-kormány egy homokvárat épített, amiről azt állították, hogy egy betonból épült, biztos bunker mindannyiunk számára. Most derül ki, amikor baj van, hogy valójában semmilyen eszköze nincs a kormánynak megmenteni a családokat” – mondta. Bízik abban, hogy egyre több olyan önkormányzat lesz, amely kész majd Esély-kuponokat, vagy hozzá hasonló támogatást nyújtani a megélhetési válságba került családok számára az állam tehetetlensége helyett.