Az orosz hatóságok legutóbb márciusban szolgáltattak adatokat a „különleges katonai művelet” során elszenvedett emberveszteségekről. A moszkvai védelmi minisztérium akkor 1351 elesett orosz katonáról tett említést.

Pontos adatok nem állnak rendelkezésre a hadművelet orosz katonai veszteségeiről, nyugati becslések szerint számuk mostanára meghaladhatja a 15 ezret. Kijev ugyanakkor azt állítja, több mint 42 ezer orosz katonát öltek meg a háborúban.

Az iStories 5107 katona halálát tudta igazoltan megállapítani. A The Moscow Times írása szerint ez a szám messze a valós emberveszteség alatti adat, hiszen csak a nyilvánosan hozzáférhető közösségi média bejegyzések, illetve média jelentések adatain alapszik. Az adatbázis ugyanakkor hiteles: tartalmazza az elesett katonák nevét, életkorát és többnyire a város vagy falu nevét is, ahonnan számaznak. Az angol nyelvű moszkvai internetes újság grafikákat készített az elesett katonák hátteréről.

Az anyagból kiderül, hogy az elhunytak 83 százaléka kisvárosokból, illetve falvakból érkezett, míg a fennmaradó 17 százalék döntő részben regionális székhelyeken élt. Azok a régiók hozták a legsúlyosabb áldozatot Oroszországért, ahol nagy a szegénység és a legnagyobb a munkanélküliség országosan: Dagesztán, Burjátföld, Karacsájföld - Cserkesszia, Kabard – és Balkárföld, illetve Csecsenföld. A gazdag régiók embervesztesége ezzel szemben minimálisnak mondható.

Kép: The Moscow Times