Érzékeny pontra sikerült rátapintani a felszólítással, hogy az EU állítsa le a turistavízumok kiadását az orosz állampolgárok számára - jelentette ki az észt kormányfő a tallinni rádióban.

A felvetést követő heves reakciók az orosz elit részéről arra utalnak – Dmitrij Medvegyev egykori orosz államfő, az Orosz Biztonsági Tanács jelenlegi alelnöke például a nácizmus újraéledésére utalt az észt javaslat kapcsán - hogy ez hatékony szankciós eszköz lehet Kaja Kallas véleménye szerint.

"Oroszország lakosságának csak mintegy 10 százaléka utazik külföldre, főleg Moszkvából és Szentpétervárról, és pont ők azok, akiknek a véleménye számít otthon" - mondta el az észt miniszterelnök. A politikus szerint ezt támasztja alá az is, hogy Medvegyev személyesen őt is megtámadta a Twitteren – írja az MTI.

"Látszik, hogy ez az Achilles-sarkuk. Olyasmi, amitől nagyon tartanak, tehát ez hatásos lehet” - fejtette ki Kaja Kallas.

A tallinni kormány csütörtökön úgy döntött, hogy az Észtországban kiadott schengeni vízummal rendelkező orosz állampolgárok augusztus 18. után nem léphetnek be az országba – igaz vannak, akik felmentést kaphatnak ezen rendelkezés hatálya alól.

A Covid-fertőzése miatt a rádiónak nyilatkozó kormányfő az interjúban arra is kitért, hogy az Oroszországból beutazók esetében nem egyenlő a terhek megoszlása az európai országok között.

"Európa kitiltotta a légteréből az orosz repülőket. Így az oroszok csak  Finnországon, Észtországon vagy Lettországon át léphetnek be Európába. Nem tartom méltányosnak, hogy más schengeni országok kiadják a vízumokat, de a tényleges terheket nekünk hármunknak kell viselnünk" – mondta el Kaja Kallas. (A kalinyingrádi exklávé Lengyelországgal és Litvániával határos, az ott élő oroszok e két uniós ország területére léphetnek be közvetlenül. A területen azonban alig több mint 1 millió ember él – A szerk.)

A schengeni övezetben érvényes vízum szabad mozgást tesz lehetővé az övezet mind a 26 tagországában.