2018 történelme megismétli önmagát a Jobbikban, mert az akkori pártszakadás és nagy konfliktus úgy fest, újra játssza önmagát. Akkor a szintén csalódást okozó 2018-as választási szereplés után sokan – élükön Toroczkai Lászlóval – Vona Gábor, korábbi elnök néppártosodó vonalát kritizálva hagyták el a pártot, és jött létre a Mi Hazánk. Most a teljes ellenzék számára tragikus 2022-es áprilisi választáshoz képest is gyenge jobbikos eredmény után Jakab Péter elnök a Demokratikus Koalícióval szoros szövetségre lépő politizálását kifogásolva robbant ki belháború a pártban.

A viták eredményeképpen Jakab lemondott a pártelnöki tisztségéről és a rendkívüli elnökválasztó kongresszuson Gyöngyösi Mártont választották meg az új vezetőnek. A kedélyek ezzel azonban még nem csillapodtak le, mert mint kiderült, Jakab a párt frakcióvezető tisztségét még egyik ideig megőrizve olyan nagy összegű szerződések megkötéséről határozott, amelyről párttársait nem értesítette, és amellyel leendő új formációjának kívánta megalapozni anyagi hátországát.

A konfliktus odáig fajult, hogy csütörtökön a volt elnök végül elhagyta a pártját, és a jelek szerint a Nép pártja névvel alapít új formációt. Ezt a képet erősíti Zágráb Nándor, Pest megye 12-es körzetének korábbi képviselőjelöltjének posztja, aki azzal jelentette be, hogy kilép a Jobbikból, hogy „marad a nép pártján”. Jakab Péter formálódó közösségéről a Facebook-oldalán azt írta, hogy „A Nép pártja ma még egy közösség, ellenzéki országgyűlési képviselők, országgyűlési választáson induló képviselők, előválasztáson elindult képviselők, önkormányzati képviselők és egyre több ellenzéki és a kormányváltásért elkötelezett ember alkotja, akik kiállnak Jakab Péter mellett”.

Aktívan bekapcsolódott a Jobbik konfliktusába dr. Szotyori-Lázár Zoltán is, a Jobbik szolnoki elnöke, aki bár kezdetben kiállt a Jakab Pétert érő támadások ellen, majd azonban Gyöngyösi Márton elnökké választása mellett szállt síkra. Ahogy azonban Jakab egyre inkább szembehelyezkedett a Jobbik új vezetésével, úgy fordult vele szembe Lázár Zoltán is, részletesen felszínre hozva saját hivatalos oldalán a párton belüli belső törésvonalakat és vitás pontokat. Végül Lázár Zoltán lett az, aki Jakab Péter Jobbikból való kilépése, de listán szerzett mandátumának megőrzése miatt mandátumtolvajnak nevezte a politikust. Úgy, ahogy valaha, 2018-ban a Mi Hazánkosakat is nevezték, és amelyről korábban Jakab Péter még azt mondta, hogy nem akarja elkövetni a 18-asok hibáját.

Turóczi György, a Jobbik jászsági vezetője Szotyori-Lázár Zoltán mandátumtolvajozós posztja alatt a következőképpen összegezte a párt Jakabbal szemben kritikus álláspontját: "Sokan bíztunk Jakabban, de látható, nem az a megfelelő út, amit kijelolt. A Jobbik több annál, mintsem munkás-proletár szónoklatokkal, céltalan Orbánozással szólista meg az ország lakosságát." Lukács László, a Jobbik országos elnökségének karcagi tagja szintén kiállt a jelenlegi pártvezetés mellett, Csányi Tamás a párt megyei elnöke, 2022 áprilisáig országgyűlési képviselő azonban nem foglalt állást Facebook-oldalán a vitában, de ő nem is politizál aktívan közösségi oldala tanúsága szerint a választás óta.

Az eredeti borítókép forrása: Jakab Péter Facebook oldala, amelybe a szerző szerkesztett bele.