A demonstrációra Facebookon több mint 57 ezren jelezték érdeklődésüket.
A tüntetésen felszólal többek között Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke, Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője, illetve több zöld aktivista is.

A hivatalos programnak fél 8-kor vége lett, ahol azzal búcsúztak a szervezők, hogy szerdán délután 6-kor lesz a következő demonstráció.

Kb. 500 fő, főként fiatalok elindultak a Margit híd felé. Itt már közbeavatkoztak a rendőrök, akik felszólították a tüntetőket, menjenek fel a járdára. Egyelőre senki sem mozdul.

Ungár Péter, az LMP társelnöke beszédében leszögezte: ezt a természetrombolást meg fogjuk akadályozni. Hangsúlyozta, hogy a küzdelem most kezdődik, az LMP célja, hogy alapítsanak csoportokat, riadóláncokat, hogy az ország minden egyes pontján ott tudjanak lenni, amikor ki akarják vágni az erdőket. Ha az első tíz alkalommal megakadályozzuk ezt, a tizenegyedik alkalommal abba fogják hagyni.

„Mindent meg fogunk tenni, hogy megvédjük a saját testünkkel Magyarország természeti kincseit”, zárta a beszédét.

Kerék Dominik, a Fridays For Future Magyarország aktivistája a beszéde előtt egy láncfűrésszel mutatta meg egészen sajátos módon, hogy működik a tarvágás a valóságban: megkérte a jelenlévőket, hogy emeljék fel karjaikat, azzal formázzanak lombkoronát, majd egy láncfűrésszel körbemutatott minden irányba, és az épp megcélzottaknak le kellett tenniük a kezüket. Arra kérik a résztvevőket, hogy írjanak levelet Áder János alapítványának, sőt a címet is bemondták.

Tóth Sándor Péter, a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület alelnöke egy verssel köszönt be, majd az egyesület jelmondatát idézte: "Budapest nem terepasztal, hanem élőhely".

A felszólalásában hallhattuk többek között, hogy „Budapest is azért tud az élőhelyünk maradni, mert vannak benne fák”. Arra kérte a jelenlévőket, hogy mindenki locsolja az utcájába ültetett fákat, mert azok szenvednek a szárazságtól.

Keresztes László Lóránt arra kérte az embereket, hogy tapsoljàk meg azokat a polgàrmesterket, akik nemtetszésüket fejezték ki a kormány intézkedése miatt. Miután ezt Cser-Palkovics András Székesfehérvár fideszes polgármester is megtette, így ő is tapsot kapott. Novák Katalin viszont nem, őt kifütyülték. Majd a politikus elmondta, hogy a természeti kincsek védelme nem lehet soha pártpolitikai acsarkodások része.
Orbán Viktornak is üzent: nem hagyjuk elvenni a gyermekeink jövőjét. Emlékeztetett arra, hogy a rendelet ellen egyre több polgármester felemeli a szavát, egyúttal köszönetet mondott nekik. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is levélben szólította fel a miniszterelnököt arra, hogy Orbán Viktor vonja vissza a rendeletet. Tapsot kért azoknak a kormánypárti polgármestereknek, akik „kiálltak a jövőnkért”.

A természeti kincsek védelme nem lehet soha pártpolitikai acsarkodások része – hangsúlyozta. „Nem hagyjuk elárulni a gyermekeink jövőjét”, szögezte le. Mint mondta, többször levélben kérte Novák Katalint, hogy lépjen fel a természetkárosítás megállításáért, de nem kapott választ a levelekre. Kérte az összegyűltektől: „Legyünk ott és láncoljuk magunkat oda minden fához".

Pap Dániel, az Extinction Rebellion Magyarország fiatal aktivistája arról beszélt, hogy egy nemzetközi mozgalom tagjaként azt szeretné, ha globális szinten vállalnánk kockázatot és „bátran lépnénk fel a minket elnyomó hatalmasok ellen”. Nem tudom folyamatosan tétlenül nézni azt, ahogy tönkretesznek mindent. „Legyünk ott és láncoljuk magunkat oda minden fához”, szólt a tömeghez. Jövő szerdán a Széchenyi téren folytatják a tiltakozást, jelezte.

Schmuck Erzsébet LMP-s politikus úgy fogalmazott: az erdők elpusztítása nem játék, Orbán Viktor nem játszhat a gyermekeink, unokáink és a mi életünkkel sem. Úgy vélekedett: az erdőpusztítás rendelete nem megoldás a téli fűtésre sem, hiszen „azt már egy kis diák is tudja, hogy nedves fával nem lehet tüzelni”. Így biztos, hogy semmilyen klímacélt nem fogunk elérni, folytatta, majd emlékeztetett arra is, hogy újranyitják a Mátrai Erőmű korábban leállított blokkjait. Jelenleg Magyarországon kétmillió hektár erdő van, és ez csak a hatoda annak, amihez most a klímasemlegességhez szükségünk lenne, hangsúlyozta. Az erdő nemcsak kirándulóhely, hanem oxigéngyár is. (…) Ha nem lesz erdő, előbb-utóbb mi sem leszünk.

Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester arról beszélt, hogy az erdőkön múlik a mi életben maradásunk, ezt ma már minden iskolás tudja. De vajon tudja-e a miniszterelnök, amikor azt mondja, ki kell vágni az erdőket, hogy legyen elég tűzifa. A politikus szerint valójában tudja, csak nem érdekli. Nem energiatakarékosságra buzdít, hanem fatüzelésre. – A tarvágás Orbán Viktor új jelszava – fogalmazott. Ezzel szemben Baranyi Krisztina azt mondta, hogy aki csak teheti, vágjon bele a korszerűsítésbe.

Ha még nem tette, írja alá az LMP petícióját a magyar erdők védelmében itt.

Fotó: Malatinszky Dávid