Nem törődnek a magyarok az évtizedes közgazdaságtani dogmával, amely szerint infláció esetén nem túl célszerű készpénzt felhalmozni. Hiába ért ugyanis 24 éves csúcsára a magyar pénzromlás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikai adatai szerint júliusban még tovább nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány.

Az árstopok és a rezsicsökkentés nélkül már 20 százalék fölött lenne az infláció, nyilatkozták elemzők a Világgazdaságnak.

A jegybanki adatok szerint júliusban 20,4 milliárd forinttal nőtt a magyarok készpénze, így már 8365 milliárdnyi bankjegyen ülnek a háztartások és a vállalkozások összesen. A készpénzhalmozás az elmúlt években gyorsult fel jelentősen, 2020 júliusában még kicsivel hétezer milliárd forint alatt volt az állomány, egy évvel ezelőtt pedig 7400 milliárdon állt a mutató, vagyis egy év alatt közel 1000 milliárd forintnyi készpénz került forgalomba.
Mindez nem csak az infláció miatt érthetetlen, hanem amiatt is, mert az egyre több készpénz egyre drágább, és folyamatosan jelentős pluszköltséget jelent az államnak a fenntartása, így természetesen az adófizetőknek is.

Az elemzők optimisták a magyar valutával kapcsolatban. A technikai kép továbbra is lefelé mutat, komolyabb forinterősödés várható.