Egy hazánkban inkább csak filmekben látott természeti jelenség lepte meg a szolnoki szabadstrand fürdőzőit a napokban. A Tisza felett ugyanis egy forgószél alakult ki éppen a szabadstrand övezte part túloldalán a semmiből, és szaladt végig a folyón át pánikot keltve a strandozókon és a napernyőkön – számolt be az esetről a promotions.hu.

A riadalomnak azonban nagyobb volt a füstje, mint a lángja, hiszen szerencsére senki nem sérült meg, és a forgószél sem volt különösebben erős. Vizet sem sokat vett fel a Tiszából, és csak egy napernyőt emelt el a földről. Igaz, alighanem mi is meglepődtünk volna, ha a semmiből kavarta volna fel sütkérezésünket egy porördög.

Az eset jól nyomon követhető a Szolnok Élménysziget Facebook-oldalán közzétett videóban, mert a szabadstrand kamerája felvette a nem mindennapi jelenséget. „A forgószél átsöpört a túlpartról, a saját partunkat is érte. Személyi sérülés nem történt, fizikai károk keletkeztek a napernyőinkben, illetve a fürdőzők felszerelésében. (...) Ez a jelenség nagyjából 5-10 perc alatt ment végig a túlpartról egészen idáig” – erről pedig már a Tényeknek nyilatkozott egy strandőr.

Arra a Promotions.hu cikkében is kitér, hogy bár ritkán hallunk forgószélről hazánkban, a Tiszán és a Holt-Tiszán azért elő-előfordul. Egy kommentelő a videó alatt meg is jegyezte: „akik vízparton élnek vagy közelében nem ritka jelenség Nyáron. Csak nehogy bezárják megint mert indok az nagyon van mostanában!”

A fotó illusztráció és saját.