A nyár folyamán családok százai nyaralnak a magyar tengernél, azonban az önfeledt strandolás sok veszélyt tartogat nyáron a kisgyerekes családoknál. Legfontosabb, hogy a szülőnek tudatosítani kell magában, hogy gyermeküket tilos felügyelet nélkül hagyni a vízben! A fulladáson kívül felületi sérülések, súlyos leégés, és a fertőzések kockázatát is lehet csökkenteni kellő odafigyeléssel.

Sajnos külön figyelmet kell szentelnünk annak a ténynek, hogy a

vízpartokon készenlétben álló vízimentők jelenléte nem garantálja, hogy nem történhet baleset vagy akár katasztrófa is!

Ebben a kérdésben pedig kiemelten kell hangsúlyoznunk, hogy óriási a felelősség a szülőkön, hiszen a Balatonon való strandolás során egy pillanat is elegendő ahhoz, hogy baj történjen.

Fontos, hogy szülőként tudatában legyünk a fürdőzés veszélyeivel és felkészültek legyünk, mikor gyermekeinkkel a Balatonon strandolunk.

Az ezzel kapcsolatos veszélyekre és szabályokra a vízimentők is külön felhívják a figyelmet. Ahogy fogalmaznak:

"fontos és jó látni, hogy kicsik és nagyok mennyire élvezik a strandolást, de riasztó, hogy egyesek mennyire nem vesznek tudomást a veszélyekről".

Kiemelik, hogy a strandolásnak is megvannak a maga szabályai, és tisztában kell lennie azzal, hogy ami a szárazföldön csak egy banális balesetet jelent, abba a vízben bele lehet halni.

Mindenki hallott már róla, hogy felhevült testtel nem szabad a vízbe menni, mégis sokan beszaladnak, beugranak anélkül, hogy előtte bevizeznék magukat, és fokozatosan mennének be a vízbe. Ez a gyerekre halmozottan érvényes, hiszen ők a játék hevében nehezebben veszik észre, ha rosszul vannak, és adott esetben nem is tudnak olyan gyorsan segítséget kérni.

Magyarországon nem áttetszőek a természetes vizeink, ezért nem szabad beugrani stégről, strandeszközről vagy sporteszközről anélkül, hogy ne jártuk volna körbe azt a mederrészt, ahol ugrálni szeretnénk.

„Minden évben történnek szerencsétlenségek a magyar tengeren, köztük a fulladás is. Fontos felhívnunk a figyelmet rá, hogy a Balatonban való úszáshoz valóban jó úszónak kell lenni, és sokszor még ez sem elegendő. A hullámok becsapósak, könnyen elsodorják az embert, valamint, ha a szél felkorbácsolja a vizet, a felszín fölött vízpermet keletkezik, ami még jobban megnehezíti az úszást. Csak olyan merészkedjen a mélyebb vízbe, akinek van vízbiztonsága akár igen nehéz körülmények között is.” - nyilatkozta Győrfi Pál.

Minden szülő szeretné, ha gyermekeinek gondtalan és felhőtlen nyaralásuk lenne, ám ez nem azt jelenti, hogy a strandon szabadjára lehet engedni őket!

"Gyermeket sohasem nem szabad felügyelet nélkül a vízbe engedni. Ha elesik, megbotlik és elmerül, kis esély van rá, hogy a távol lévő szülő megtalálja az átláthatatlan vízben. A felfújható biztonsági eszközök sem jelentenek valódi biztonságot, bármikor kimehet belőlük a levegő, vagy kicsúszhat belőle, leszedheti magáról a gyerek, így hiába van a gyermeken úszógumi, karúszó, ott kell lenni mellette." - szerepel a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának honlapján.

Ezek mellett fontos, hogy teli hassal nem szabad vízbe engedni a gyerekeket, hiszen könnyen lehetnek rosszul, ami komoly veszélyeket jelenthet számukra.

A vízimentők arra is felhívják a figyelmet, hogy csak olyan helyen fürdőzzünk, ami erre kijelölt. Azok a vízpartok, ahol ez még kifejezetten tilos is, olyan veszélyeket rejt magában, ami komoly sérülésekhez vagy katasztrófához is vezethet.

A viharjelzést folyamatosan figyelni kell azokon a tavakon, ahol működik ez a rendszer. (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó, Fertő-tó.) Elsőfokú viharjelzés esetén, amikor a viharjelző lámpa percenként 45-öt villan, kizárólag a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés 90-szer villan fel egy perc alatt, ilyenkor tilos bemenni a vízbe, mert életveszélyes!

A gyermekkel fürdőzőknek arra is érdemes odafigyelniük, hogy olyan strandot válasszanak, ahol van vízimentő! Legfontosabb feladatuk a vízibalesetek megelőzése, ezért ne vegyük zokon, ha kollégáik megkérnek, hogy tartsuk be a biztonságos fürdőzés szabályait.

A természetes vízű tavak általában gyorsan mélyülnek, így szülői felügyelet nélkül, úszni nem tudó kiskorút ne engedjünk egyedül strandolni a tavakban. Vizi biciklizésnél, csónakázásnál mindig adjunk a gyermekre mentőmellényt.

Nagyon ritka, de meg kell említeni a másodlagos fulladást, ami főleg gyerekeknél fordul elő. Ez előfordulhat víz alá bukáskor, vagy úszni tanuláskor. A tünetek órákkal, vagy akár egy nappal később jelentkezhetnek, erős köhögés, mellkasi fájdalom, és extrém fáradtság kíséretében. A gyermek viselkedése megváltozik, bőre sápadt lesz és erősen izzad. Ilyen tüneteknél azonnal forduljunk orvoshoz!

"A hétvégén a Balatonon strandoltunk a családdal, és rémisztő volt látni, hogy vannak gyerekek, akik felügyelet nélkül pacsálnak - kisebbek és nagyobbak egyaránt. Nagyon veszélyes! Egy gyereknek még nagyon könnyen kelti fel valami az érdeklődését, ami miatt beljebb megy a vízben és már meg is van a baj. Még akkor is történnek balesetek, ha a szülők minden idegszálukkal odafigyelnek a gyerekeikre, pláne akkor, ha oda se bagóznak. Nagyon felelőtlen!" - osztotta meg tapasztalait egy balatönfüredi édesanya.

Megnövelt kapacitással készülnek a mentőszolgálatok a nyárra!

Az Országos Mentőszolgálat a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával együttműködve megnövelt kapacitással várják a Veszprém megyébe és a Balaton északi partjára érkező nyaralókat.

A friss hírek és Győrfi Pál beszámolója szerint jelenleg a megyét érintő balatoni szakaszok viszonylatában az alábbi helyszíneken számíthatunk plusz segítségre baj esetén:

"Révfülöpön, illetve Balatonalmádiban mentési pont üzemel, ahonnan riasztás esetén mentőautó tud a bajbajutottak segítségére sietni. A balatoni balesetek tekintetében ez nagy segítség, mert az eddig is meglévő mentőállomások mellett az említett két településről is riaszthatók a mentők, akik így jóval korábban a helyszínre tudnak érni."

Emellett Veszprémben (és bár nem Veszprém megye, de Balatonvilágoson) mentőmotorosok állnak rendelkezésre. Továbbá Balatonfüreden és Sármelléken található két mentőhelikopter-bázis, ahol 1-1 helikopter riasztható a környék baleseteihez.

A Magyar Mentőszolgálat szorosan együttműködik a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával is. A VMSZ a strandi vízimentésen túl, úgynevezett mélyvízi mentési tevékenységet is folytat. Ez tulajdonképpen a strandi mentők "hatósugarán" kívüli mentési tevékenység, amelyet mentőhajókkal végez az Egyesület.

A szakszolgálat 9 saját hajóval rendelkezik. A VMSZ mentésirányítási rendszerében dolgozó együttműködő szervezetekkel kiegészülve a Balaton 10 pontján kialakított mélyvízi mentőbázison áll a bajbajutottak rendelkezésére.