„A sorozatban olyan évfordulós szerzők műveivel ismerkedhet meg a közönség, akik még az utólag tévútnak bizonyult alkotásaikban is egy sokszínű, élő és karakteres zenetörténeti időszak aranykornak tetsző képét tárják elénk” – nyilatkozta Flach Antal, MMA ösztöndíjas művésztanár a sorozat szervezője. – „Sok órányi zenehallgatás, már-már szétporladó, sárgává vált kották átnézése, akár átírása történik meg egy-egy koncertsorozat összeállításáig.

Mindez tehát gondosan válogatott, sokféle hangulatot felvonultató repertoár esszenciájaként kerül bemutatásra” – adta tudtunkra, utalva ezzel az öt koncert tematikájára is. Az első nap a Balatonról szól, az elhangzó művek címeiből néhány: Emlék Füredre, Éji hangok a Balatonon és Anna-bál keringő. Ezen a napon az Anima vonósnégyes is fellép a MAB Székházban, ahol mindegyik koncert otthonra lelt idén.

Második hangversenyen a „magyar Wagner” dallamai csendülnek fel. Ő volt Mihalovich Ödön, „aki külföldi sikereinek latba vetésével rendkívül sokat tett azért, hogy a magyar zeneélet a nemzetközi zenei vérkeringés részévé váljon. Zeneakadémiai igazgatósága alatt nőtt fel az első, világhírűvé lett zeneszerző nemzedék” – tartja róla Flach Antal. A koncertsorozat derekán Ábrányi Kornélé a főszerep, aki Chopin tanítványa volt.

Utolsó előtti alkalommal kiderül, Gárdonyi Géza nemcsak szépirodalmi alakja volt a magyar kultúrának, hanem bizony köze volt a zenéhez is. Ezen a hangversenyen verseket is hallhat a közönség például Fandl Ferenctől, a Miskolci Nemzeti Színház színművészétől. A zenei hangzást ez alkalommal dúsítja a Forrás kamarakórus is Balásné Molnár Ildikó karnagy vezetésével.

Végül pedig vigyázat, mert eddig mindegyik koncertet délután 5 órára szervezték, egyedül az utolsó kezdődik egy fél órával korábban. Kár lenne kihagyni, mert egy újabb ismeretlen, ám annál érdekesebb zeneszerző kerül porondra: Csermák Antal. „Fennmaradt alkotásai a verbunkos triász közüli legeredetibb megnyilatkozások. A belőlük vett válogatásból és életútjának legendás történeteiből együttesen egy rendhagyó művészportré rajzolódik ki” – biztosítja közönségét a szervező.

A Miskolci Kamarazenei Nyár augusztus 22-én, hétfőn kezdődik és 26-án, pénteken ér véget.