A 2015 FF nevű aszteroida augusztus 12-én, pénteken halad majd el a Föld mellett. A NASA potenciálisan veszélyesnek nevezte a kékbálna-méretű objektumot, amely a Föld melletti elhaladásakor a hangsebesség 27-szeresével, mintegy 33 ezer kilométer/órával közelít majd – olvasható a Live Science tudományos hírportálon.

A NASA szerint egy űrbeli objektum akkor tekinthető közeli objektumnak, ha 193 millió kilométernél kisebb távolságra közelíti meg a Földet, ha pedig a 7,5 millió kilométeres tartományon belülre kerül, akkor potenciálisan veszélyessé válik. A tudósok által 13-28 méter átmérőjűnek becsült 2015 FF bejut ebbe a zónába, mivel a Földtől kb. 4,3 millió kilométerre halad majd el, ez a távolság nagyjából a nyolcszorosa a Föld és a Hold közötti átlagos távolságnak.

Pánikra semmi ok, ugyanis a NASA az összes földközeli objektum pályáját megvizsgálta, és a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a következő száz évben nem fenyeget bennünket aszteroidaütközés veszélye.

Felhőkarcoló-méretű aszteroidák is megközelítették a Földet
Július végén két, felhőkarcoló-méretű aszteroida közelítette meg a Földet, az egyik mintegy 2,8 millió kilométerre, míg a másik körülbelül 6,96 millió kilométerre haladt el bolygónk mellett. Korábban, július elején a 2022 JE1 nevű aszteroida érkezett a Föld közelébe, 3,29 millió kilométerre haladt el tőlünk, ami a Föld–Hold-távolságnak nagyjából a kilencszerese. A 2022 NF nevű aszteroidát pedig július 4-én fedezte fel a Pan-STARRS csillagászati felmérés Hawaiin. A legközelebbi ponton mintegy 89 300 kilométerre közelítette meg a Földet ez a körülbelül tízméteres, zsiráfméretű űrszikla - szemlézte a hírt az index.hu.