Csütörtök kora reggel már gyülekeztek az érdeklődők a Petőfi ligetben. A Békés Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesülete szervezte azt az érzékenyítő sportnapot, amelyen bárki részt vehetett.

Szabó István, a Békés Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesületénél dolgozik mint fotós és rendszergazda, először vett részt a rendezvényen, mint segítő.  

"Tavaly ősztől dolgozok az egyesületnél, és egészen addig, fogalmam sem volt arról, hogy hogyan kell vakot, vagy gyengénlátót vezetni. Nem tudtam elképzelni, hogy ők hogyan élnek. Legelőször a vezetőmet Ádász Istvánt vezettem, és sajnos egy árokban kötött ki. Nagyon jó érzés segíteni nekik, és a mai programhoz hasonlók abban segítettek nekem, hogy átéljem az ő helyzetüket "– fogalmazta meg Szabó István.

Szabó Éva és Marosán Judit is először vesznek részt az alkalmon, amelyet mindketten nagyon élveztek.

A Gyulán élő Balla Istvánné teljesen vakként mindig részt vesz a közösségi napokon.

"Minden évben megrendezi az egyesület az érzékenyítő hetet, mert nemcsak a mai sportnapról van szó, hanem egy egész hétről a legkülönfélébb programokkal. Én erre minden évben jelentkezem. Nekünk ez nagyon-nagy dolog, hogy egy ponttól elindulva mi is megmozgathassuk magunkat, illetve hogy a látók lássák azt, hogy milyen nehéz nem látóként közlekedni" – részletezte Balla Istvánné.

Akinek hibátlan a látása, el sem tudja képzelni, milyen lehet úgy közlekedni a városban, hogy csak fényeket vagy semmit sem lát. A forgalmasabb kereszteződés a jól látóknak is kihívást jelent, a látásukban, mozgásukban korlátozottaknak azonban a zebrán való átkelés élet vagy halál kérdése is lehet.  

Balla Istvánné kihangsúlyozta, hogy gyakran járnak országszerte az egyesülettel érzékenyíteni óvodákba, iskolákba, polgármesteri hivatalokba, ahonnan sok pozitív visszajelzést kapnak.

Jenei Tibor civilként „keveredett” a csapatba.

A reggeli ügyintézésem közben láttam, hogy gyülekeznek az emberek. Kíváncsi lettem és odamentem megkérdezni, hogy mi történik. Elmondták, hogy egy érzékenyítő sport napról van szó, megtetszett és csatlakoztam. Úgy gondolom, hogy szükség van ilyen eseményekre, hogy megmutassák azok, akiknek a gond van a látásukkal, hogy ők is ugyanolyan fontos részei a társadalmunknak, mint bárki más – tette hozzá.

Tóth Krisztina idén nyáron végezte el tanulmányait a Szegedi Tudomány Egyetemen, kulturális örökség szakon. Jelenleg a megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesületének a Szeghalmi körzeti csoport vezetőjeként tevékenykedik. Mint mondta az érzékenyítés mellett a csapat összetartozás érzését is növeli a program, amire szintén nagy szükség van.