Szárnyalnak az árak az élet minden területén, de különösen igaz ez az ingatlanárakra. Az MTI-nek megküldött elemzésében a Duna House ingatlanközvetítő cég is erről számolt be, amely szerint az ingatlanok áremelkedése még mindig töretlen, az enyhébb nyár után pedig aktívabb őszi szezonra számíthatunk.

Idén több tényező is hatott az emelkedésekre. Az év elején csúcsot döntöttek a számok, majd csökkenni látszott a kereslet, amelyre hatást gyakorolt a szomszédos háborút helyzet, a változó kamatkörnyezet és a kormányzati gazdasági intézkedései is. Nehezen meghatározható, hogy milyen irányba mozdul majd el a piac a következő negyedévben - összegzett Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője a közleményben. Hozzátette: a lassuló piaci tendenciák mellett nem várnak szélsőséges zuhanást.

Az elemzés szerint az átlagos négyzetméterárak emelkedése országosan érvényesülő tendencia, az év első felének adatai alapján vidéken családiházat 330 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehet vásárolni, míg a fővárosban közel a duplájába kerül egy négyzetméter. Csúcsokat döntenek a panellakások is: vidéken átlagosan 443 ezer forintot kell fizetni értük, a fővárosban pedig átlagosan 716 ezer forintot négyzetméterenként. A téglaingatlanok áremelkedésének mértéke kevésbé drámai a panelokéhoz képest, azonban az átlagos négyzetméterárak még így is jóval a panelek árszintje felett jár, vidéken 532 ezer forintért, míg Budapesten 846 ezer forintért vehetnek meg egy téglaépítésű lakást az érdeklődők.

Mára eljutottunk oda is, hogy akár egy panellakásnak is lehet milliós négyzetméter ára, hívja fel a figyelmet az ingatlanközvetítő közleményében, erre természetesen Budapesten került sor, a 13. kerületi Újlipótvárosban. Összesítve a legdrágább négyzetméter árat egy II. kerületi ingatlanért kértek el, amely egy újépítésű, panorámás, jakuzzis és medencés, háromszintes luxus családiház négyzetméterenként 2,3 millió forintot kellett fizetnie az új tulajdonosnak.

A csúcsokkal szemben Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt példa a legolcsóbb ingatlanvásárlásra. Egy megfontolt vásárló egy jászberényi hobbitelken álló, 10 négyzetméteres kisházat vett meg, amelyért összesen kellett 1,1 millió forintot fizetnie.

A borítókép forrása: unsplash.com