A piaci spekulációk ellen védekezve könnyítette meg a kormány a hazai fakitermelést és az erdők tarvágását, hiszen a tűzifa ára spekulatív módon mindig követi a földgázét. A mostani válsághelyzetben viszont a túl drága és nehezen elérhető tűzifa már nem jelentene fűtési alternatívát a lakosságnak – így érvelt cikkében a Matthias Corvinus Collégium által fenntartott Klímapolitikai Intézet két szakértője, amit a Magyar Hang szúrt ki.

A Litkei Máté és Dr. Toldi Ottó által jegyzett elemzés inkább a politikum, mint a klímavédelmi szempontok alapján értékeli a kormány múlt heti rendeletét és ennek szellemében üzennek a környezetvédő szervezeteknek is. A WWF Magyarország aggodalmaira például így reagálnak:

„A II. Világháború óta nem ültünk ilyen mély ellátásbiztonsági válság közepén, amikor nem az a kérdés, hogy mennyire zöld az energiaellátásunk, hanem az, hogy lesz-e bármilyen energia az ellátáshoz.”
Ennél is ütősebb azonban a Greenpeace Magyarországnak címzett üzenetük. A környezetvédő szervezet szerint az ökológiai és klímaválság kellős közepén egyáltalán nem szabadna őshonos fákat, alföldi tölgyeseket, bükköt vagy a folyóinkat kísérő ligeterdőket kivágni – főként, hogy ezek párásítják, hűsítik a levegőt, és rengeteg szén-dioxidot kötnek meg.

„Ez megint szépen hangzik önmagában. Csak ha nem termeljük le az éves fatömeg-növedék által megengedett tűzifa mennyiséget, akkor azt nem mi hasznosítjuk majd, hanem odavész a nálunk is egyre gyakoribbá váló erdőtüzekben, táplálva azokat” – érvelnek válaszukban.

A két kutatótól nem újszerű ez a vélemény: a doktori adatlapja szerint alapvetően szárazságtűrő növényekkel és a szerves hulladékok felhasználásával foglalkozó Toldi Ottó már júliusban arról nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy „fosszilis reneszánsz” is jöhet a közeljövőben – bár ennek ő sem örülne. Az M1 vendégeként rendszeresen szakértő Litkei Máté pedig többnyire a kormány energiapolitikai intézkedéseinek hasznos, szükséges voltát magyarázza – de szívesen beszélget élő adásban Szánthó Miklóssal, a kormányközeli Alapjogokért Központ igazgatójával is.