A párt szerint a tilalom feloldása nem hatékony és káros próbálkozás az egyre súlyosbodó energiaválság kezelésére.

Mi, a petíció aláírói tiltakozunk a kormány döntése ellen, amivel a veszélyhelyzetre hivatkozva feloldotta a fakitermelés tilalmát a védett magyar természetvédelmi területeken és jelentősen megkönnyítette a fakitermelést a magyar erdőkben! Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Fidesz a magyar erdők pusztításával akarja kezelni az energiaválságot, amibe az Orbán-kormány hibás politikája sodorta az országot” – szól a petíció szövege.

A tiltakozás kapcsán Szegeden kedden, a városháza előtt sajtótájékoztatót tartott Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke és Fehér Attila, a párt Csongrád-Csanád megyei elnöke. Kanász-Nagy Máté szerint a kormánynak az elmúlt években fel kellett volna készülnie a közelgő energiaválságra, mivel az várható volt, hogy az energiahordozók ára növekedni fog.

Javaslata szerint a probléma kezelésére inkább szigetélési programot kellene indítani, valamint engedélyezni a szélenergia használatát. A szélerőművekre vonatkozóan ugyanis jelenleg az a törvény hazánkban, hogy lakott terület 12 kilométeres, katonai radarok 40 kilométeres, és katonai repterektől számított 15 kilométeres körzetében tilos azokat építeni, így pedig gyakorlatilag az egész országban nincs olyan terület, ahol lehetséges lenne szélerőműveket létesíteni.

Ezt követően Fehér Attila elmondta, hogy a frissen kivágott fák nagy része alkalmatlan megfelelő fűtőérték biztosítására, emellett pedig még környezetszennyező is. Véleménye szerint a rászorulóknak rezsitámogatást kellene biztosítani, amit a környezetszennyező nagyvállalatok fedezhetnének. A mostani törvénymódosítás azonban szinte csak negatív következményekkel fog járni – mondta el.

A kép illusztráció/forrás: Pixabay