A gyengülő forint, az elszálló energiaárak és a mezőgazdaság rossz helyzete miatt soha nem látott nehézségekkel kell szembenéznie a vendéglátóknak. A drasztikusan növekvő költségek miatt emelniük kellene az árakat, de az emelt árakra már nincs elég fizetőképes kereslet.

Ezekkel a problémákkal küzd Vas megye is. Korábban már a frisshírek.hu is beszámolt arról, hogy bezárt Körmend egyik legfelkapottabb pizzériája, múlt héten pedig, közösségi oldalán számolt be a szombathelyi Gyöngyös Billiard&Cafe, hogy végleg bezár.

Augusztus 1-gyel bezárt a soproni Várker Café & Restaurant is. Kicsivel korábban pedig a médiában is nagy port kavart, hogy az évtizedek óta működő Puskás és a Vadászkürt is a végleges bezárás mellett döntött.

Megkérdeztünk egy szakácsot, hogy ő hogyan látja a helyzetet, mit érzékel ő a tendenciákból?

Péter (45) több mint 20 éve kezdett a vendéglátásban, dolgozott itthon és külföldön is. Elhivatott szakmája iránt, szerinte csak jó és minőségi alapanyagokkal érdemes dolgozni. Szomorúan meséli, hogy míg egy pizza elkészítésének önköltségi ára eddig megállt 1000-1200 forintból, addig ez mostanra 2500-2800 forintra emelkedett. Drágult az energia, a liszt, a húsok és a tejtermékek ára is. Ahhoz, hogy a bérköltségeket is ki tudja fizetni és még ő meg a családja is meg tudjon élni, 4000 forint alatt nem tudná adni a pizzákat. Ezen az áron viszont nem lehet ma a vidéki Magyarországon pizzát eladni.

Nincsenek tehát könnyű helyzetben a megyei vállalkozók és családok. Egy biztos az emelkedő árak sok nehézséget fognak még okozni mindannyiunknak a közeljövőben.

fotó: pixabay.com