A Vaskupola nagy hatékonysággal hatástalanította az Izraelre irányzott lövedékeket: 94 rakéta még a Gázai övezet területén ért földet. Az izraeli légvédelmi rendszer összességében a rakéták mintegy 95 százalékát befogta.

A Vaskupola csak a lakott területeket fenyegető lövedékek ellen lép üzembe: közel 160 sikeres ellenrakétakilövés került rögzítésre.

Izrael szombaton újabb légicsapásokkal vette célba az Iszlám Dzsihád fegyvereseit és fegyverraktárait, melyeket lakott területeken rejtettek el.

A Gázai övezetben mostanáig 24 lakos veszítette életét, köztük egy ötéves kislány. Több mint kétszázan megsebesültek az izraeli támadások következtében. Az izraeli hadsereg becslése szerint erőik mintegy 15 iszlamista fegyveressel végeztek.

Izraeli oldalon csak könnyebb sérüléseket okoztak a becsapódások: egy polgári személy és két katona volt érintett.

A hadművelet sajátossága, hogy kizárólag az Iszlám Dzsihád fegyveresei és támaszpontjai ellen irányul, a Gázai övezetet irányító Hamász nem részese a harcoknak. Az Iszlám Dzsihád prominens vezetőjének, Taysir al-Jabarinak pénteki halálát mindkét szembenálló fél megerősítette.

Eközben az izraeliek 20 embert vettek őrizetbe ma reggel Ciszjordániában, közülük 19-en az Iszlám Dzsihád tagjai – a hadsereg közlése szerint.

A helyzet további eszkalációja nagyban függ attól, hogy a Hamász csatlakozik-e a harcoló Iszlám Dzsihádhoz. Egyiptom bejelentette, hogy intenzív tárgyalásokat folytat a nyugalom helyreállítása érdekében.

A Hamász közlése szerint „Izrael egy újabb bűncselekményt követett el, melynek meg kell majd fizetnie az árát”. A Gázai övezetet irányító szervezetre azonban nyomás nehezedik: a lakosság egy jelentős része a gazdasági helyzet, életkörülményei javulását szeretné látni egy újabb háború helyett. Sokuknak elege van a háborúkból, melyek generációk jövőjét veszik el – az AFP hírügynökség helyszíni tudósítása szerint.

Jaír Lapid miniszterelnök az izraeli hadsereg Tel-Aviv-i főhadiszállásán szombat este megbeszélést tartott a katonai vezetőkkel a péntek este kezdett Hajnalhasadás hadművelet eddigi fejleményeiről - közölte a miniszterelnöki hivatal. Ezt megelőzően a kormányfő az ország déli területeinek vezetőivel beszélt.

Tájékoztatta őket a hadművelet helyzetéről. Hangsúlyozta, hogy a lakosságnak be kell tartania a polgári védelem utasításait, mert azok életeket menthetnek – írja az MTI.

A Hajnalhasadás hadművelet péntek délután vette kezdetét több mint egy év viszonylagos nyugalom után a Gázai övezetben.

Izrael néhány nappal ezelőtt letartóztatta az Iszlám Dzsihád egy magas rangú tisztviselőjét, Bassam al-Szaadit, mely miatt a szervezet megtorlással fenyegetőzött. Izrael tehát preventív célzattal indította meg a katonai műveletet Gázában.

Kép: Reuters