A tajpeji hatóságok szerint 68 repülőgép és 13 hadihajó sértette meg a középvonalat pénteken. Tajvan válaszul figyelmeztető lövéseket adott le, aktiválta szárazföldi rakétarendszereit, valamint a levegőben és a tengeren járőrözésbe kezdett.

Kína Nancy Pelosi amerikai képviselőházi házelnök tajpeji látogatását követően kezdett hadgyakorlatokba, melyek vasárnap délig tartanak. A hadgyakorlat keretein belül éles lőszert is használtak, továbbá több rakétát is átlőttek Tajvan fölött, melyek japán szigetek közelében csapódtak az óceánba.

Eközben a kínai hadsereg szombatra virradóra nyilvánosságra hozott egy felvételt, melyet a légierő egyik pilótája készített egy repülő fülkéjéből, s amelyen a tajvani partok és hegyek láthatók. Szakértők szerint a cél az, hogy megmutassa, milyen közel kerültek a kínai harci gépek a szigethez.

Bár Kína többször is hadgyakorlatozott a Tajvani-szorosban az elmúlt években, a jelenlegihez hasonló átfogó műveletre még nem került sor. Tajpej blokádnak minősítette Kína tevékenységét, Caj Ing-ven elnök pedig felelőtlenségnek nevezte, hogy Peking „szándékosan emelte a katonai fenyegetés szintjét” – az MTI beszámolója szerint.

A pekingi védelmi minisztérium által ma kiadott közlemény szerint a katonai gyakorlatok a tervek szerint zajlottak a tengeren és a légtérben egyaránt Tajvantól északra, délnyugatra és keletre. Céljuk szárazföldi csapásmérő és tengeri támadó rendszereik képességeinek tesztelése volt.

Elemzők véleménye szerint a kínai hadgyakorlat célja egy Tajvan elleni blokád, illetőleg a szigetek elleni invázió kivitelezésének begyakorlása volt – írja France24.com hírportál.

Kína, amely az ország elidegeníthetetlen részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró Tajvant, szuverenitása súlyos megsértéseként értékelte Pelosi tajpeji látogatását, mely hatalmas törést okozhat az amerikai-kínai kétoldalú kapcsolatokban.

Kép: Euronews.com