Péntek délután a Gázai övezet egy magas épületét izraeli rakétatámadás érte, amelyben életét veszítette Tajszir Dzsabari, az Iszlám Dzsihád szervezet egyik katonai parancsnoka, valamint  mintegy 15 fegyverese, akik az izraeli katonai rádió híradása szerint éppen rakéták kilövésére készültek a szomszédos izraeli területek ellen.

Az izraeli hadsereg szóvivői szerint repülőgépeik katonai bázisokat és más, az Iszlám Dzsihád által használt épületeket vettek célba.

A hadsereg polgári védelmi parancsnoksága Vaskupola légvédelmi egységeket telepített Jeruzsálem, Tel-Aviv és Beér-Sheva körzetében a civilek védelmére. A Gázai-övezet körzetében az óvóhelyeket is megnyitották.

Gázai egészségügyi tisztviselők szerint legalább négyen meghaltak az izraeli légicsapásban, további tizenöten megsebesültek. Az Iszlám Dzsihád megerősítette, hogy az elhunytak között volt Tajszir Dzsabari, a szervezet 2019-ben megölt katonai főnökének, Baha Abu al-Atának az utóda is.

Dzsabari a szervezet katonai szárnyának vezetője volt a Gázai övezet északi részén. Ő felelt a hadműveletekért és a kapcsolattartásért az övezetet irányító Hamásszal. A közelmúltban izraeli katonai és polgári célpontok lövetését szorgalmazta.

A kormány nem engedi, hogy terrorszervezetek határozzák meg a Gázai övezet mindennapjait és fenyegessék Izrael állampolgárait – mondta Jaír Lapid izraeli miniszterelnök az övezet izraeli bombázását követően.

A légicsapások előtt Lapid megbeszélést folytatott Beni Ganz védelmi miniszterrel.

A Hajnalhasadás hadművelet kezdete előtt az Iszlám Dzsihád több napja megtorlással fenyegetőzött, mert a héten letartóztatták egyik magas rangú ciszjordániai tisztviselőjét, Bassam al-Szaadit.

Az ellenség háborút kezdett népünk ellen és ellenünk, de mi meg fogjuk védeni magunkat és népünket egyaránt – jelentette ki Ziad al-Nakhala a szervezet vezetője az izraeli hadművelet megindulás után. Ez a nap győzelemre hivatott, megadás nélküli háború lesz – áll a szervezet által kiadott közleményben.  

A gázai övezet szomszédságában szombat este  8 óráig az óvóhelyek közelében kell tartózkodniuk az izraelieknek, szüneteltetik az oktatást, gyülekezésre legfeljebb tíz főig van lehetőség. Zárva tartanak az óvodák, iskolák is.

Pénteken a Gázai övezet határához vitték az elit Golani-egységeket és egy páncéloshadtestet, valamint tartalékosokat is mozgósítottak – írja az MTI.

Fotó: euronews.com