Az Index beszámolója szerint az afáziával küzdő Kulka János 2016 áprilisában kapott sztrókot, amelyet követően újra kellett tanulnia beszélni és járni. A színész a színpadra azóta már visszatért, a komolyabb beszéd azonban még problémát okozhat neki, most azonban szerepet kapott egy darabban, amelyben a sztrókja óta először fog beszélni a színpadon.

Alföldi Róbert arról beszélt, miért pont Kulka Jánost kérték fel Bíró Bence: Magyar tenger című színdarabjának nagypapa szerepére, aki szerinte egy olyan karakter, aki egy kicsit kivonult a világból, és „egy picit nincs is itt”.

– Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez a János állapotával összecsúszik, én ezt sokkal inkább praktikusabban látom, tehát ez egy olyan szerep, amelyben nincsenek hosszú mondatok, nagy monológok, rövid mondatok vannak benne – fogalmazott a rendező. Majd hozzátette, úgy véli, János tökéletesen alkalmas arra, hogy ezt megcsinálja, és meg is tudja csinálni.

Alföldi Róbert arról is beszélt, hogy alkalmazkodtak a színészhez, és használnak belőle mindent, amit csak tudnak. Elmondása szerint Kulka János és Bíró Bence találkoztak, és lerövidítették azokat a mondatokat, amelyek a színésznek nehezebben álltak össze vagy nehezebben mondta volna ki.

– Ő így van most. Tehát akkor őt így kell használni, és meg kell próbálni így használni. Ez ugyanolyan, mint ha ő nem ebben a speciális állapotban lenne. Egy jó, ilyen undok nagypapa, ez pont jó a Jánosnak – mondta Alföldi Róbert az RTL Híradónak.

A darabot a Szentendrei Teátriumban mutatták be augusztus 4-én, csütörtökön este.

Fotó: Kulka János/Facebook