Az enerhodari erőműnek számos ellenőrzési eljárásra és javításokra is szüksége van – közölte Rafael Grossi.

A nukleáris biztonság elveihez való igazodás nem biztosított az erőmű területén, amelyet amerikai vádak szerint az oroszok nukleáris pajzsként használnak a környékbeli hadműveletek során.

A NAÜ nem tudja tartani a kapcsolatot az atomerőmű személyzetével, a berendezések meghibásodása esetén az alkatrészek pótlása sem biztosított. Grossi New Yorkban, az ENSZ székhelyén elmondott beszédében a nukleáris katasztrófa bekövetkezésének veszélyére hívta fel a figyelmet.

A március óta orosz kézen lévő, ám továbbra is ukrán személyzet  által üzemeltetett erőművet Antony Blinken amerikai külügyminiszter vádjai szerint az oroszok hadműveleti célokra használják: az üzem területéről lövik a környező ukrán harcállásokat. Kijev is felhívta a figyelmet arra, hogy az oroszok haditechnikát és katonákat telepítettek Enerhodarba. Orosz állítások szerint ugyanakkor az ukránok lövik az erőművet nyugati fegyverekkel, ez okozhat katasztrófát bármelyik pillanatban. Közelmúltbeli harctéri jelentések szerint az ukrán erők Enerhodar környékét valóban tűz alá vették, az erőművet azonban nem. Persze, a céltévesztés lehetősége a rakéták célbajuttatása során bármikor fennállhat.

Az oroszok készek arra, hogy megmutassák a NAÜ-nek, milyen körülmények között üzemel jelenleg az erőmű. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is mielőbb feltáró bizottságot küldene Enerhodarba, amihez azonban mind az orosz, mind az ukrán fél hozzájárulása, továbbá ENSZ-engedély is szükséges, tekintettel arra, hogy háborús övezetről van szó – az AP hírügynökség beszámolója szerint.

Fotó: Wikipedia