2022.08.13., szombat - Ipoly
Budapest: 20o - 23o
Az ország 19 megyéjében

Kijárási tilalmat rendeltek el egész hétvégére Mikolajivben, hogy kézre keríthessék a kollaboránsokat

Fiát Gábor, 2022. augusztus 05. - 19:30
Kijárási tilalmat rendeltek el egész hétvégére Mikolajivben, hogy kézre keríthessék a kollaboránsokat
A dél-ukrajnai frontvárosban, Mikolajivban péntek késő estétől a hétfő kora reggeli órákig kijárási tilalom lesz érvényben. A szokatlanul hosszú időre bevezetett hatósági rendelkezés célja, hogy leszámolhassanak a település oroszokkal együttműködő kollaboránsaival – jelentette be a régió kormányzója. Mideközben a Donbaszban ismét heves harcok folynak, míg Oroszországból bolgár diplomatákat utasítottak ki.

Mikolajiv az Ukrajna elleni orosz invázió február végi kezdete óta heves orosz bombázásoknak van kitéve, mivel stratégiai jelentőségű település Dél-Ukrajnában. A város közel fekszik Odesszához valamint  a herszoni régióhoz is, ahol az ukrán hadsereg a hírek szerint nagyszabású ellentámadásra készül a közeljövőben. Éppen ezért lenne nagyon fontos, hogy mielőbb kiszűrhessék a településen tartózkodó orosz kémeket.

Vitalij Kim, a mikolajivi régió kormányzója Telegram üzenete szerint városrészről városrészre haladva fésülik majd át a várost a hétvégén a kollaboránsok kézre kerítése érdekében – írja a France24.com

Harcok a Donbaszban

Kelet-Ukrajnában Donyeck és Bahmut térségében folynak heves harcok. Az oroszok és az őket támogató szeparatisták elfoglalták a Donyeck közelében Piszki települést a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint. Az ukránok ugyanakkor azt állítják, visszaverték a támadást, s  a falut továbbra is ők ellenőrzik. A stratégiai fontosságú Bahmut városáért is intenzív harcok folynak, az ukránok egyelőre tartják állásaikat. Moszkva a teljes Donbasz-régió, azaz Luhanszk és Donyeck megyék „felszabadítását” nevezte meg az ukrajnai „különleges katonai művelet” egyik stratégiai hadászati céljaként a korábbiakban.

Amerikai howitzer tarackok megsemmisítéséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Két amerikai M777-es howitzer tarackot semmisítettek meg az orosz erők a zaporizzsjai régióban az orosz hírügynökségek híradása szerint. Független források egyelőre nem erősítették meg a hír valóságtartalmát - közölte a Reuters.

Oroszország 14 bolgár diplomatát utasít ki

A diplomácia frontvonalán sem csillapodnak a kedélyek a szemben álló felek között. Moszkva tizennégy bolgár diplomatát nyilvánított persona non grata-vá, akikek el kell hagyniuk az orosz fővárost. Szófia néhány héttel ezelőtt 70 orosz diplomatát utasított ki Bulgáriából családtagjaikkal együtt. A két, korábban szoros kapcsolatot ápoló ország és nemzet viszonya történelmi mélypontra zuhant napjainkban.

Kép: Radio Lemberg