Mikolajiv az Ukrajna elleni orosz invázió február végi kezdete óta heves orosz bombázásoknak van kitéve, mivel stratégiai jelentőségű település Dél-Ukrajnában. A város közel fekszik Odesszához valamint  a herszoni régióhoz is, ahol az ukrán hadsereg a hírek szerint nagyszabású ellentámadásra készül a közeljövőben. Éppen ezért lenne nagyon fontos, hogy mielőbb kiszűrhessék a településen tartózkodó orosz kémeket.

Vitalij Kim, a mikolajivi régió kormányzója Telegram üzenete szerint városrészről városrészre haladva fésülik majd át a várost a hétvégén a kollaboránsok kézre kerítése érdekében – írja a France24.com

Harcok a Donbaszban

Kelet-Ukrajnában Donyeck és Bahmut térségében folynak heves harcok. Az oroszok és az őket támogató szeparatisták elfoglalták a Donyeck közelében Piszki települést a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint. Az ukránok ugyanakkor azt állítják, visszaverték a támadást, s  a falut továbbra is ők ellenőrzik. A stratégiai fontosságú Bahmut városáért is intenzív harcok folynak, az ukránok egyelőre tartják állásaikat. Moszkva a teljes Donbasz-régió, azaz Luhanszk és Donyeck megyék „felszabadítását” nevezte meg az ukrajnai „különleges katonai művelet” egyik stratégiai hadászati céljaként a korábbiakban.

Amerikai howitzer tarackok megsemmisítéséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Két amerikai M777-es howitzer tarackot semmisítettek meg az orosz erők a zaporizzsjai régióban az orosz hírügynökségek híradása szerint. Független források egyelőre nem erősítették meg a hír valóságtartalmát - közölte a Reuters.

Oroszország 14 bolgár diplomatát utasít ki

A diplomácia frontvonalán sem csillapodnak a kedélyek a szemben álló felek között. Moszkva tizennégy bolgár diplomatát nyilvánított persona non grata-vá, akikek el kell hagyniuk az orosz fővárost. Szófia néhány héttel ezelőtt 70 orosz diplomatát utasított ki Bulgáriából családtagjaikkal együtt. A két, korábban szoros kapcsolatot ápoló ország és nemzet viszonya történelmi mélypontra zuhant napjainkban.

Kép: Radio Lemberg