Három gabonaszállító hajó indul ma útjára Ukrajnából. Erről a török védelmi miniszter adott tájékoztatást a CNN Turk jelentése szerint. Hulusi Akar elmondta azt is, hogy egy további hajó is tart Ukrajna felé, üresen, miután átesett a szükséges vizsgálatokon Isztambulban. Odesszában és Csernomorszkban már tíz hajóra rakodták be a gabonát, valamennyien készek az indulásra.

A kijevi biztonsági szolgálat azonosította a kollaboránsokat, akik segédkeztek az ukrán gabona eltulajdonításában

Oroszország több mint 650 ezer tonna gabonát lopott el, 200 millió dollár összértékben a csapataik által megszállt zaporizzsjai és herszoni területeken Dél-Ukrajnában – állítja az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU. Mintegy 15 hajót vettek igénybe a gabona külföldre szállításához, köztük Szíriában regisztrált vízi szállítójárműveket.

Az SZBU azonosította a kollaboránsokat, akik segédkeztek a megszállóknak a gabona eltulajdonításában. Jeven Balitskij, korábbi zaporizzsjai parlamenti képviselő, Olekszandr Szaulenko, Berdjanszk kikötőváros oroszok által kinevezett új vezetője és Volodimir Sztemacsenko, a berdjanszki kikötő első embere játszottak aktív szerepet ukrán részről hazájuk elárulásában.

Balitszkij repülőgépeit elkobozták

Egyikük, Jeven Balitszkij esetében már sikerült is ellenintézkedéseket foganatosítania az ukrán államnak. Négymillió dollár értéken koboztak el vagyontárgyakat, melyek a jelenleg a zaporizzsjai orosz közigazgatás vezetői teendőit ellátó oroszbarát politikus tulajdonát képezték. Az állami tulajdonba került vagyon részét képezi négy repülőgép is.

Kijev feloldja a részvény-és árupiacokra vonatkozó korlátozások többségét

A gazdasági élet bizonyos fokú normalizálódására utal, hogy augusztus nyolcadikai határnappal feloldják a részvény és árupiacokra vonatkozó korlátozások többségét a kijevi tőzsdén. A korlátozások az ország elleni orosz invázió kezdőnapjától, február 24-től vannak érvényben. A mostani döntést a Nemzeti Értékpapír és Tőzsdei Bizottság hozta meg - írja a Kyiv Independent hírportál.

Fotó: Turkiye.un.org