2022.08.13., szombat - Ipoly
Budapest: 20o - 22o
Az ország 19 megyéjében

A kormány feljelenti azt, aki azt terjeszti, hogy a mentők és a tűzoltók benzinára emelkedik

frisshirek.hu, 2022. augusztus 05. - 18:30
A kormány feljelenti azt, aki azt terjeszti, hogy a mentők és a tűzoltók benzinára emelkedik
„A mentők és a tűzoltók üzemanyagár emelkedéséből fakadó többletköltségeit a költségvetés biztosítani fogja. A kormány emellett folyamatosan elemzi az üzemanyagellátási helyzetet és a kellő időben dönt majd a jelenleg október 1-ig érvényben lévő benzinárstop ügyében” – közölte egyebek mellett pénteken a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

Közleményükben azt írták, hogy az üzemanyag- és energiaárak brutális emelkedését „nem pusztán az orosz–ukrán háború, hanem az értelmetlen brüsszeli szankciók okozzák”. Majd hozzáteszik, hogy:

„A rémhírterjesztés a jelenlegi háborús- és energia-veszélyhelyzetben különösen veszélyes, ezért az álhír terjesztőjét a kormány feljelenti”

– áll a telex.hu által szemlézett közleményben.

A múlt szombati, rendkívüli Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy a hazai finomítói kapacitás átmeneti csökkenése, a háború és az Oroszországra kivetett európai szankciók miatt szűkösség állt elő kőolajból, üzemanyagból. A helyzet közvetlen oka, hogy karbantartás miatt augusztusban leáll a Mol százhalombattai finomítója, amely a hazai finomítás száz százalékát adja. A kormány ezért megfogadta Hernádi Zsolt Mol-elnök javaslatát, és egyrészt felszabadította a stratégiai kőolaj- és üzemanyagkészlet mintegy negyedét, másrészt szűkítette azok körét, akik a 480-as literenkénti ársapkával tankolhatnak.

A kedvezményezett körben csak a magánszemélyek által üzemben tartott járművek és a taxik maradnak, a céges járművek már szombat déltől csak piaci áron tankolhatnak. Gulyás a Kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a rendelet értelmében minden kormányzati, illetve állami gépjármű piaci áron tankolhat.

Azt egyelőre nem tudni, a KTK milyen módon kívánja rendezni, hogy a mentők és tűzoltók többletterheit a költségvetés biztosítsa.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a Fidesz úgy fogalmazott, "Gyurcsány és tagozatai ma újabb szintet léptek, hogy újra hatalomra jussanak: a háborús és energia-veszélyhelyzet közepén rémhíreket terjesztenek, hogy így legyen rosszabb az országnak, pont mint a járvány alatt". Gyurcsányék nem tudják elviselni, hogy a Fidesz-KDNP-kormány Európában is egyedülálló intézkedésekkel védi a családokat a háborús inflációtól és az energiaválságtól, mindemellett pedig mindent megtesz azért, hogy "megőrizhessük Magyarország biztonságát és működőképességét" - írták.


Komjáthi Imre, a szocialista párt elnökhelyettese pénteki online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy önmagán, így az általa használt épületeken kezdje a spórolást a kormány. Amíg nem telik a mentő- és tűzoltóautók megtankolására, addig ne hűtsék és ne fűtsék a Karmelita kolostort se - mondta az ellenzéki politikus.

Illusztráció OMSZ