Az egyik legordasabb közhely, hogy gyerekkel mindent el lehet adni – legyen a termék boltban kapható árucikk vagy politikai üzenet és itt egyértelműen a politikai üzenetről van szó. A Fidesz nevében Vigh László átadja, részt vesz, jelen van és posztolja a képeket, a számára ismeretlen gyermekekkel.

Talán sosem beszéltünk még annyit a gyerekek jogairól, mint most, a XXI. század harmadik évtizedének elején. És ez jó. De a tudatossággal és érzékenységgel együtt a kampány és politikai eszközök és a visszaélések köre is bővült.

Ezért nem elég egyszer, kétszer, háromszor elmondani: a gyerekek szerepeltetése politikai célokra (is) használt felületeken, kampányokban, posztokban vagy éppen manipulatív hivatkozásként nincs rendben. És ez igaz a városi óvodásokra, a politikusok gyerekeire és „a gyerekekre” mint társadalmi csoportra is. Nem meglepő, hogy a gyerekek ilyen gyakran szerepelnek a politikusok posztjaiban, politikai hirdetéseken, rendezvényeken. A népszerűség forintjai fillérre, ez esetben pedig szavazatokra válthatók.

A gyerekek sokféleképpen válhatnak politikai célok eszközévé. Egyik leggyakoribb formája, amikor politikusok gyerekekkel fotózkodnak, vagy velük szerepelnek egy nyilvános eseményen – legyen szó akár egy új épület átadásáról, vagy egy iskolai látogatásról készült riportról.

Ha a gyerekek a felvételeken felismerhetők, de nem tudtak önkéntes és tájékozott beleegyezést adni a részvételükhöz, például az életkoruk miatt, az akkor is gond, ha a szülők egyébként beleegyeztek abba.-írta Németh Barbara gyermekjogi szakember.

Nem a gyerekek politikai részvétele a probléma, hanem a gyerekek politikai használatával. Még akkor sem etikus egy politikus részéről, ha a szülő írásban hozzájárul egy felvételhez,

  • ha a gyerekek jól érzik magukat és lelkesek a felvétel miatt, 
  • ha a gyerekek szimpatizálnak a politikus személyével,
  • ha a gyerekek örülnek az ajándéknak, jutalomnak,
  • ha a gyerekek intézménye elkötelezett a politikus felé, 
  • ha a politikus saját gyerekeivel fotózkodik,
  • ha a politikus célja egyébként a gyerekek védelme.