A kormányfő szerint „Ukrajna szomszédságában az az érdekünk, hogy az Egyesült Államok is erős legyen”, mert „békét csak erős vezetők tudnak teremteni” – vélekedett a miniszterelnök, miután a volt amerikai elnökkel tárgyalt.

„Trump elnök urat jól ismerjük, tiszteli és becsüli a magyarokat. Jó volt az együttműködésünk a múltban, ezért remélhetjük, hogy jó lesz a jövőben is. Sok sikert kívánok neki!” – gondolkodott pozitívan Orbán Viktor szerdán feltöltött videójában.  

A kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a két politikus találkozójára a volt elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán került sor; a megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, valamint Susie Wiles, a Save America igazgatója, Brian Jack tanácsadó és Taylor Budowich, a Save America kommunikációs igazgatója is.

A katonai gépeket figyelő ads-b.nl oldal adatai szerint a 606-os Falcon az elmúlt 5 napban nem repült sehova, míg a Novák Katalin köztársasági elnök által preferált 140 személyes Airbus is a földön van július 28. óta. Egyedül a 607-es Falcon szállt föl, és az augusztus 1-jén hajnalban, 5 óra 54 perckor Budapestről elindult az Egyesült Államok felé, ahova szerencsésen meg is érkeztek 17:42-kor - szúrta ki az alfahir.hu.

Orbán Viktor finoman szólva sem túl nagy hírverés mellett utazott ki hétfőn az Egyesült Államokba, méghozzá honvédségi luxusgéppel, a 607-es lajstromszámú Falconnal. A tengerentúli útról csak a fentebb említett delegáció tagjai adtak hírt a közösségi platformjukon. Mindenesetre a kormányfő majd a csütörtökön kezdődő Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján, a CPAC-en lesz hivatalos vendég.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher