2022.08.13., szombat - Ipoly
Budapest: 20o - 24o
Az ország 19 megyéjében

Matolcsy: nem vonják ki az 5 forintost a forgalomból

, 2022. augusztus 03. - 07:00
Matolcsy: nem vonják ki az 5 forintost a forgalomból
A jegybankok nem hozhatnak kizárólag üzleti alapú döntést az érmék címletkínálatáról, hanem figyelembe kell venniük az érmék forgalomban való szerepét, a lakossági és a pénzügyi közvetítői szférát érintő reakciókat is - írta válaszában Matolcsy György jegybankelnök, amit képviselői kérdésre adott az 5 forintosok kivonásával kapcsolatban. Az 5 forintosok kivonásának jelentős költsége is lenne

Egy érmecímlet bevonása nem ítélhető meg a fémárak pillanatnyi alakulásával – írja Matolcsy György jegybankelnök válaszában, amit Balassa Péter jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott.

Az ellenzéki képviselő határozati javaslatban kezdeményezte az ötforintosok kivonását a forgalomból. Azzal indokolta mindezt, hogy az érme alapanyagai már önmagukban drágábbak öt forintnál. Egy ötforintos rézből, cinkből és nikkelből áll, a súlya 4,2 gramm, vagyis 238 darab tesz ki egy kilót. A képviselő számítása szerint a háztartási sárgarézhulladék kilója most a színesfémátvevőknél 1500 forint, vagyis jóval több, mint 238 darab ötforintos pénzforgalmi értéke, 1190 forint – írta a képviselő.

Matolcsy szerint más szempontokat is figyelembe kell venni egy címlet kivonásánál, nem csak az alapanyagköltséget, ugyanakkor elismerte, hogy a jelenlegi fémárak mellett most többet ér egy 5 forintos érme  az áránál. Ez nem egyedi, a nemzetközi gyakorlatban is látni erre példákat.

Egy érme kivonásánál azt is figyelembe kell venni, mennyire használja a lakosság, illetve azt is, hogy mennyire lenne drága visszagyűjteni az ötforintosokat. A jegybankelnök szerint jelenleg 764 millió 5 forintos van forgalomban, ha bevonnák őket, akkor 50 százalékos visszaáramlással számolva 1604 tonna érmét kellene a Magyar Nemzeti Banknak, a hitelintézeteknek, a postának és a készpénzlogisztikai szolgáltató cégeknek kezelnie, ami nagy költséget jelentene - olvasható a napi.hu oldalán. 

Tudták, hogy ma éppen 76 éve bocsájtották ki az 5 forintost? Tavaly a kerek évforduló alkalmából emlékváltozatokat bocsájtott ki a Magyar Nemzeti Bank.